100 Goede vragen voor een sollicitatiegesprek als werkgever

Bedenk goede vragen voor een sollicitatiegesprek als werkgever.

Stel de beste vragen in een sollicitatiegesprek aan de hand van onze voorbeeld vragen voor een sollicitant!

Door: Marianne Cooper-van der Veen

Het voeren van een sollicitatiegesprek is een belangrijke stap in het wervingsproces. Het kan een uitdaging zijn om goede vragen voor een sollicitatiegesprek te bedenken waarmee je de ideale kandidaat kunt selecteren. Hoe zorg je ervoor dat je meer te weten komt dan alleen de inhoud van het cv en een goed ingestudeerd antwoord?

Als werkgever wil je niet alleen iemand vinden met de juiste vaardigheden, maar ook iemand die binnen het team past en jouw bedrijf verder kan helpen groeien. Het stellen van goede sollicitatievragen helpt daarbij.

Het bedenken van effectieve vragen aan een sollicitant kan overweldigend zijn. Daarom staan wij voor je klaar! In dit artikel helpen we je met een uitgebreide lijst van 100 vragen voor sollicitanten die jij als werkgever kunt stellen. Van vragen over werkervaring en vaardigheden tot vragen die dieper ingaan op motivatie en ambitie – deze vragen zullen je helpen om tijdens het sollicitatiegesprek de best mogelijke kandidaat te identificeren.

Of je nu een ervaren interviewer bent of dat je juist wel wat extra houvast kunt gebruiken, met deze voorbeeldvragen zorg je ervoor dat je goed voorbereid bent op het sollicitatiegesprek en je precies weet welke sollicitatievragen je als werkgever stellen wilt. Zo maak je niet alleen het selectieproces efficiënter maar vergroot je ook de kans dat je de perfecte match voor jouw organisatie vindt.

Stappenplan om juiste vragen voor een sollicitatiegesprek te bedenken

Goede vragen voor een sollicitatiegesprek zijn enorm belangrijk. Maar welke vragen stel je aan een sollicitant? En hoe kies je de juiste vragen? Met behulp van ons stappenplan kun je gestructureerd te werk gaan zodat je de beste keuze kunt maken en goed voorbereid het gesprek ingaat.

1. Heb duidelijk voor ogen waar je naar op zoek bent

Voordat je sollicitatievragen op gaat stellen is het belangrijk dat je helder hebt welke kwaliteiten, vaardigheden en persoonlijkheidskenmerken de ideale kandidaat moet hebben. Denk ook aan de specifieke eisen van de functie en de culturele fit binnen het team.

2. Creëer een overzicht van de kandidaten

Zorg ervoor dat je een duidelijk overzicht hebt van de kandidaten die op gesprek komen, inclusief hun cv’s en sollicitatiebrieven. Door van tevoren te weten wie je tegenover je hebt kun je vragen bedenken die aansluiten bij hun achtergrond en werkervaring.

3. Bepaal het type sollicitatiegesprek

Bedenk welk type gesprek je gaat voeren: is het een kennismakingsgesprek of een diepgaander tweede gesprek? Wordt het telefonisch of in persoon gehouden? Deze factoren beïnvloeden de soort sollicitant vragen die je stelt, zoals verkennende vragen bij een eerste gesprek of meer inhoudelijke vragen bij een vervolggesprek.

4. Denk aan de opbouw van het sollicitatiegesprek

Een goed sollicitatiegesprek heeft een logische opbouw. Begin met algemene vragen over het cv en de achtergrond van de kandidaat en werk toe naar meer gerichte en diepgaande vragen over vaardigheden, motivatie en teamdynamiek.

5. Bedenk je vragen

Schrijf de vragen die je wilt stellen uit, afgestemd op de functie en de kandidaat. Zorg voor een mix van vragen over harde en zachte vaardigheden, zoals ervaring met bepaalde software of projecten en vragen over samenwerking, probleemoplossend vermogen en motivatie.

6. Overleg met collega’s

Het kan nuttig zijn om samen met collega’s vragen op te stellen. Vooral met de collega’s die nauw gaan samenwerken met de nieuwe medewerker. Zo zorg je voor een breder perspectief en helpt het bij het identificeren van belangrijke gespreksonderwerpen.

7. Evalueer en pas aan waar nodig

Evalueer de vragen voor een sollicitatiegesprek die je gebruikt hebt. Wat werkte goed en welke vragen leverden minder nuttige informatie op? Dit helpt je om steeds scherper te worden in je aanpak.

15 Meest gestelde vragen voor een sollicitatiegesprek

Wil je snel een goed beeld krijgen van wie je tegenover je hebt en of ze de juiste match zijn voor jouw team? Door deze populaire vragen te stellen krijg je een breed én diep beeld van wie de kandidaat is, hoe ze in het team passen en hoe hun ambities aansluiten bij de functie en de organisatie. Hiermee vorm je de basis voor een effectief sollicitatiegesprek waarin je niet alleen vaardigheden beoordeelt maar ook een waardevolle klik en potentie ontdekt.

Door deze 15 meest gestelde vragen voor een sollicitatiegesprek als werkgever te stellen heb je de belangrijkste punten gauw helder:

  1. Kun je iets over jezelf vertellen?
  2. Waarom wil je voor ons bedrijf werken?
  3. Waarom ben je geïnteresseerd in deze functie?
  4. Wat zijn je sterkste kwaliteiten?
  5. Wat zijn je grootste verbeterpunten?
  6. Beschrijf een uitdaging of conflict op het werk en hoe je dat hebt opgelost
  7. Wat zijn je professionele doelen voor de komende vijf jaar?
  8. Waarom ben je weggegaan bij je vorige baan?
  9. Kun je een situatie noemen waarin je initiatief hebt genomen?
  10. Hoe ga je om met stressvolle situaties of werkdruk?
  11. Wat zijn je verwachtingen van een leidinggevende?
  12. Kun je een project of prestatie noemen waar je trots op bent?
  13. Hoe werk je graag samen met collega’s?
  14. Wat weet je over ons bedrijf en onze producten/diensten?
  15. Heb je nog vragen voor ons?

10 Vragen voor een sollicitatiegesprek over opleiding

Het stellen van vragen over iemands opleiding geeft niet alleen inzicht in hun kennis en theoretische achtergrond, maar ook in de keuzes die de kandidaat tijdens hun leertraject heeft gemaakt. Dit kan veelzeggend zijn over hun inzet, doorzettingsvermogen en motivatie om zich te blijven ontwikkelen. Ook helpt het je inschatten of hun opleiding hen voorbereidt heeft op de uitdagingen van de functie.

Met deze 10 vragen voor sollicitant over opleiding leer je meer over hoe de kandidaat zich ontwikkeld heeft, welke vakkennis zij hebben opgedaan en of hun studietraject past bij de eisen van de rol:

  1. Welke opleiding(en) heb je afgerond en waarom heb je daarvoor gekozen?
  2. Wat vond je het meest uitdagend aan je opleiding en hoe ben je daarmee omgegaan?
  3. Welke vakken of projecten tijdens je studie spraken je het meest aan en waarom?
  4. Heb je tijdens je studie praktische ervaring opgedaan, bijvoorbeeld via stages of projecten?
  5. Hoe heb je je opleiding gecombineerd met andere verantwoordelijkheden, zoals werk of vrijwilligerswerk?
  6. Wat zijn de belangrijkste vaardigheden die je tijdens je opleiding hebt ontwikkeld?
  7. Hoe blijf je op de hoogte van ontwikkelingen binnen jouw vakgebied sinds je afstuderen?
  8. Wat zou je achteraf gezien anders hebben gedaan tijdens je studie?
  9. In hoeverre heeft je opleiding je voorbereid op je carrière?
  10. Ben je van plan om verdere opleidingen of cursussen te volgen? Zo ja, welke?

10 Vragen voor een sollicitatiegesprek over werkervaring

Het stellen van vragen in een sollicitatiegesprek over werkervaring helpt je te achterhalen hoe de kandidaat functioneert in een professionele omgeving en wat ze in eerdere functies hebben bereikt. Werkervaring zegt veel over iemands vaardigheden, werkethiek en flexibiliteit.

Deze 10 vragen helpen je om te ontdekken of de ervaring van de kandidaat aansluit bij de functie-eisen en of ze de juiste kwaliteiten bezitten om een succesvolle bijdrage te leveren aan jouw organisatie:

  1. Kun je je laatste functie beschrijven en wat je daar precies deed?
  2. Wat beschouw je als je grootste prestatie in je vorige rol?
  3. Met welke uitdagingen heb je in je vorige baan te maken gehad en hoe heb je die aangepakt?
  4. Welke werkervaring heeft je het meest voorbereid op deze functie?
  5. Hoe ga je om met feedback en hoe heb je feedback in eerdere functies toegepast?
  6. Kun je een voorbeeld geven van een project waarbij je in teamverband hebt gewerkt?
  7. Welke aspecten van je vorige functies vond je het minst leuk en waarom?
  8. Wat waren de belangrijkste vaardigheden die je hebt ontwikkeld in je vorige functies?
  9. Hoe ben je omgegaan met werkdruk en deadlines in je vorige rollen?
  10. Wat was de reden dat je je vorige functie hebt verlaten?

10 Vragen voor een sollicitatiegesprek over werkstijl

Sollicitatievragen over werkstijl geven je inzicht in de manier waarop een kandidaat het werk aanpakt, samenwerkt met anderen en omgaat met uitdagingen. Iemands werkstijl bepaalt vaak of ze goed binnen het team passen en of hun manier van werken aansluit bij de bedrijfscultuur.

De volgende 10 vragen voor een sollicitatiegesprek helpen om te beoordelen of de aanpak van de kandidaat en hun persoonlijkheid passen bij jouw organisatie:

  1. Hoe stel je prioriteiten voor je werkdag?
  2. Ben je een goed georganiseerd persoon en waar blijkt dat uit?
  3. Ben je meer een persoon van de grote lijnen of van de details? En waar blijkt dat uit?
  4. Presteer je juist beter of slechter onder tijdsdruk?
  5. Stel, je moet een aantal taken voor het einde van de dag uitvoeren maar je hebt niet genoeg tijd om ze allemaal af te krijgen. Wat doe je dan?
  6. Hoe wil jij aangestuurd worden/wat heb je nodig om te kunnen excelleren in jouw werk?
  7. Met wat voor soort mensen werk jij het liefst samen?
  8. Werk je liever zelfstandig of in een team, en waarom?
  9. Hoe ga je om met onverwachte veranderingen of last-minute verzoeken?
  10. Hoe houd je jezelf gemotiveerd bij herhalende of moeilijke taken?

10 Vragen voor een sollicitatiegesprek over competenties

Goede sollicitatievragen over competenties helpen je te achterhalen welke vaardigheden en kwaliteiten een kandidaat heeft ontwikkeld en hoe ze deze in de praktijk toepassen. Competenties zijn een combinatie van kennis, vaardigheden en houding. Door hier vragen over te stellen krijg je inzicht in hoe de kandidaat complexe situaties aanpakt, samenwerkt met anderen en problemen oplost.

Met de volgende 10 vragen over competenties krijg je een beter beeld van de capaciteiten van de kandidaat en kun je beoordelen of hun kwaliteiten aansluiten bij de behoeften van de functie en jouw organisatie:

  1. Waarom zouden we juist jou moeten aannemen?
  2. Wat zijn jouw drie sterkste eigenschappen?
  3. Noem eens twee goede eigenschappen die je niet hebt.
  4. Kun je een succesvol project beschrijven waar je aan hebt bijgedragen en wat was jouw rol?
  5. Wat is tot nu toe de grootste uitdaging geweest in je carrière?
  6. Wat is de grootste fout die je ooit op je werk hebt gemaakt en hoe loste je het weer op?
  7. Wat is een voorbeeld van een situatie waarin je initiatief hebt getoond?
  8. Hoe pak je een taak aan waar je weinig kennis van hebt?
  9. Wat doe je als je het oneens bent met een collega of leidinggevende?
  10. Welke vaardigheid heeft je in je vorige baan het meest geholpen?

10 Vragen voor een sollicitatiegesprek over persoonlijkheid

Vragen in een sollicitatiegesprek over persoonlijkheid helpen je te ontdekken wie de kandidaat is op een dieper niveau en hoe hun karaktereigenschappen binnen jouw team en organisatie passen. Persoonlijkheid speelt een belangrijke rol in hoe iemand samenwerkt, met stress omgaat en feedback ontvangt. Door inzicht te krijgen in iemands persoonlijkheid kun je bekijken of hun karakter goed aansluit bij jouw bedrijfscultuur.

Met deze 10 vragen over persoonlijkheid leer je de kandidaat beter kennen en kun je een inschatting maken van hoe hun karaktereigenschappen bijdragen aan een positieve werkomgeving:

  1. Beschrijf jezelf eens in vijf woorden.
  2. Welke hobby’s heb je?
  3. Waar word je gelukkig van?
  4. Hoe zou jouw beste vriend jou omschrijven?
  5. Noem eens een positieve eigenschap van jezelf.
  6. Noem eens een belangrijke keuze die je in je leven hebt gemaakt.
  7. Wat vind je belangrijk in een werkomgeving?
  8. Wat waardeer je het meest in collega’s?
  9. Hoe pak je het aan als je niet meteen een klik voelt met een collega?
  10. Wat betekent succes voor jou?

10 Vragen voor een sollicitatiegesprek over motivatie

Motivatievragen geven inzicht in wat een kandidaat drijft en inspireert. Het laat zien of de kandidaat echt betrokken is en bereid is om extra inzet te tonen in hun werk. Door te begrijpen wat iemand motiveert krijg je een beter beeld van hun ambities, werkethiek en hoe ze zichzelf in jouw organisatie zien groeien. Dit helpt je te bepalen of de kandidaat de energie en toewijding heeft om op lange termijn een waardevolle bijdrage te leveren.

Dit zijn 10 sollicitant vragen die je kunt stellen om de motivatie van de kandidaat te achterhalen en te zien of hun drijfveren passen bij de visie van je organisatie:

  1. Waarom heb je op deze baan gesolliciteerd?
  2. Wat spreekt jou aan in ons bedrijf?
  3. Wat is jouw affiniteit met onze branche?
  4. Wat spreekt jou aan in deze functie?
  5. Wat wil je bereiken met deze functie?
  6. Stel dat jij een kandidaat voor deze functie moest aannemen, op welke punten zou jij dan letten?
  7. Wat geeft jouw voldoening in je werk?
  8. Wat zou je doen als je merkt dat je motivatie voor het werk afneemt?
  9. Wat inspireert je om het beste uit jezelf te halen?
  10. Wat motiveert je om elke dag naar je werk te komen?

10 Vragen voor een sollicitatiegesprek over ambitie

Vragen aan een sollicitant over ambitie geven je inzicht in de toekomstvisie en doelen van een kandidaat. Ambitie zegt veel over hoe iemand naar hun carrière kijkt, hoeveel groeipotentieel ze hebben en of ze zichzelf op langere termijn binnen jouw organisatie zien. Kandidaten met een duidelijke ambitie kunnen extra waardevol zijn omdat ze vaak gedreven zijn om te leren, zichzelf te verbeteren en bij te dragen aan het succes van zowel het team als de organisatie.

Hier zijn 10 vragen om de ambitie van de kandidaat beter te begrijpen en om te bepalen of hun toekomstbeeld past bij jouw organisatie:

  1. Hoe zou je jezelf willen ontwikkelen in het eerste jaar?
  2. Waar zie je jezelf over vijf jaar?
  3. Wat zijn jouw verwachtingen van onze organisatie ten aanzien van jouw ontwikkeling?
  4. Waar wil je zijn aan het einde van je carrière?
  5. Wat zijn je dromen die je ooit nog eens hoopt te vervullen?
  6. Wat inspireert je om door te groeien en nieuwe vaardigheden te leren?
  7. Hoe heb je in eerdere functies gewerkt aan je professionele ontwikkeling?
  8. Hoe belangrijk is professionele groei voor jou?
  9. Wat zou voor jou een belangrijke prestatie zijn in deze rol?
  10. Wat is je grootste motivatie om succesvol te zijn in je carrière?

15 Unieke en originele vragen voor een sollicitatiegesprek

Soms moet je wat dieper graven om echt te begrijpen hoe iemand werkt en in elkaar zit. Gewone vragen kunnen een beetje saai zijn, dus waarom niet wat creatief denken erin gooien? De volgende 15 vragen zijn niet alleen verrassend, ze helpen je ook te zien hoe een kandidaat écht denkt:

  1. Als je werk een superkracht had, welke zou dat dan zijn?
  2. Stel, je hebt een magische knop die je werkdruk direct verlaagt. Wat doe je met je extra tijd?
  3. Als je werkplek een realityshow was, wat voor soort deelnemer zou je dan zijn?
  4. Wat is het gekste dat je ooit hebt gedaan om je werk af te krijgen?
  5. Als je team een band was, wat voor rol zou je daarin spelen?
  6. Hoe drink je je koffie?
  7. Wat zou je doen als je baas zou besluiten dat je werkdag van 8 uur naar 4 uur wordt verkort?
  8. Wat is de meest onconventionele manier waarop je ooit een probleem hebt opgelost?
  9. Als je werkstijl een dier was, welk dier zou het dan zijn?
  10. Stel je voor dat je geen email zou mogen gebruiken voor een week. Wat zou je dan als eerste doen?
  11. Wat is het eerste dat je doet zodra je ‘s ochtends je computer opstart?
  12. Als je je werkdag zou kunnen inruilen voor een in een andere industrie, welke zou je dan kiezen en waarom?
  13. Hoe zou je je werkplek “aankleden” om het nóg beter te maken?
  14. Als je één taak voor altijd zou kunnen delegeren, wat zou dat dan zijn?
  15. Wat is het meest ongebruikelijke dat je hebt gedaan om je werk te verbeteren of efficiënter te maken?

Goede werkgevers vragen door

Het is belangrijk om tijdens het afnemen van vragen voor een sollicitatiegesprek op sommige antwoorden door te vragen, omdat je anders nog niet veel te weten komt. Als iemand zegt georganiseerd te zijn, vraag dan waar dat uit blijkt. Of als iemand zegt over vijf jaar afdelingsmanager te willen zijn, vraag dan welke stappen hij/zij daarvoor denkt te willen zetten. En vraag gerust aan iemand die van lezen houdt wat het laatste boek is dat diegene las (en wanneer).

Durf ook stiltes te laten vallen. Ga niet “invullen” wanneer de kandidaat even stilvalt tijdens het sollicitatiegesprek. Geef iemand de tijd om even na te denken, dan komt er vaak meer informatie dan je in eerste instantie zou verwachten.

STAR-Methode

Een handige manier van doorvragen is door gebruik te maken van de STAR-methode. STAR staat voor: Situatie, Taak, Actie en Resultaat. Als je als werkgever vraagt naar iemands competenties, vraag dan naar een situatie waaruit dat blijkt. Vervolgens vraag je naar de precieze taak die hij had, de concrete acties die hij uitvoerde en het resultaat dat daarbij hoorde. Zo haal je het meest uit iemands antwoorden.

Monsterboard tip: verlies hier echter niet de spontaniteit van een sollicitatiegesprek uit het oog. Door té veel structuur in te brengen kan je ook leuke dingen missen. Oftewel: maak het ook weer niet te star…

Welke sollicitatievragen mag je absoluut niet stellen, en waarom?

Er zijn een aantal ongepaste vragen voor een sollicitatiegesprek die je absoluut niet mag stellen omdat ze inbreuk maken op de privacy van de kandidaat of kunnen leiden tot discriminatie. Dit zijn meestal persoonlijke vragen die betrekking hebben op onderwerpen zoals gezinsplanning, religie, leeftijd, gezondheid of afkomst. Het stellen van dergelijke vragen kan juridische risico’s met zich meebrengen en kandidaten ongemakkelijk laten voelen.

Hieronder vind je een overzicht van vragen die je beter kunt vermijden, inclusief alternatieve manieren om informatie te verkrijgen die wel toegestaan zijn en relevant voor de functie:

1. Zwangerschap of gezinsuitbreiding

  • Niet toegestaan: “Ben je zwanger?” of “Heb je plannen om kinderen te krijgen?”
  • Toegestane alternatieven:
    – “Hoe flexibel ben je in je beschikbaarheid voor het werk?”
    – “Kun je de werktijden die nodig zijn voor deze functie aanhouden?”
    – “Hoe zie je je toekomstige carrièreontwikkeling in ons bedrijf?”

2. Leeftijd

  • Niet toegestaan: “Hoe oud ben je?” of “Wanneer ben je geboren?”
  • Toegestane alternatieven:
    – “Heb je de nodige ervaring voor deze functie?”
    – “Hoe lang werk je al in deze sector?”
    – “Wat zijn een aantal relevante ervaringen die je meeneemt naar deze rol?”

3. Religie of politieke voorkeur

  • Niet toegestaan: “Welke religie heb je?” of “Hoe vaak ga je naar de kerk?”
  • Toegestane alternatieven:
    – “Kun je werken op de dagen en tijden die in deze functie vereist zijn?”
    – “Zijn er restricties in je beschikbaarheid die van belang kunnen zijn voor het werkrooster?”
    – “Hoe ga je om met het plannen van vakanties of vrije dagen?”

4. Burgerlijke staat of gezinsomstandigheden

  • Niet toegestaan: “Ben je getrouwd?” of “Woon je samen?”
  • Toegestane alternatieven:
    – “Kun je je werk flexibel inplannen volgens de vereisten van deze functie?”
    – “Hoe ga je om met het managen van werk- en privéverplichtingen?”
    – “Kun je voldoen aan de reistijden en eventuele overuren die nodig zijn?”

Vind jouw ideale werknemer via Monsterboard

Vooraf een aantal goede vragen voor het sollicitatiegesprek op papier zetten geeft een uitstekend houvast. Is het de hoogste tijd om ze in de praktijk te brengen en wil je zeker weten dat je de juiste kandidaat selecteert voor jouw team? Wij staan als rekruteringsdeskundigen klaar om je daarbij te helpen. De Pay-for-Performance oplossing van Monsterboard toont jouw vacatures aan de juiste kandidaten. Pas het budget eenvoudig aan op basis van bedrijfsbehoeften en reeds behaalde resultaten. Door ons grote database van kandidaten en wervingsinzichten tillen we jouw organisatie zonder enige moeite naar een hoger niveau!