Een sterke vacature schrijven doe je zo!

Talent aantrekken met jouw vacaturetekst is nog nooit zo makkelijk geweest.

Door: Marianne Cooper-van der Veen

Een goede vacaturetekst gaat verder dan alleen een beschrijving van de functie-eisen. Je kunt een wervende tekst ook gebruiken als kans om de unieke cultuur en waarden van een organisatie over te brengen. En om kandidaten te inspireren met een visie van wat ze kunnen bereiken binnen het bedrijf.

Door strategisch gekozen woorden en een goed doordachte structuur in de wervingstekst te gebruiken, trek je niet alleen kandidaten aan die over de vereiste vaardigheden beschikken, maar ook passen bij de bedrijfscultuur en bijdragen aan de groei en het succes van je organisatie.

In dit artikel geven we de belangrijkste tips voor het schrijven van pakkende vacatureteksten, inclusief een praktisch vacature voorbeeld. Zo heb je een wervende vacature schrijven zo onder de knie!

Wat is een vacature?

Een vacature, ook wel een personeelsadvertentie of wervingstekst genoemd, is een beknopte omschrijving van een openstaande positie binnen je organisatie. Een goede wervingstekst informeert potentiële kandidaten over:

  • vereiste taken
  • verantwoordelijkheden
  • kwalificaties
  • verwachtingen

Het antwoord op de vraag “wat is een wervingstekst” is dus kortgezegd: een belangrijk instrument waarmee je je behoeften en verwachtingen als bedrijf communiceert en tegelijkertijd een eerste indruk geeft van de organisatiecultuur en -waarden.

Waarom is een duidelijke vacaturetekst schrijven belangrijk?

Een duidelijke vacature schrijven is belangrijk voor een effectieve werving en selectie. Een aantal redenen waarom een duidelijke vacaturetekst belangrijk is, zijn:

  1. Aantrekken van geschikte kandidaten
  2. Efficiënt wervingsproces
  3. Goede employer branding
  4. Voorkomen van misverstanden
  5. Verhoogde retentie

1. Aantrekken van geschikte kandidaten

Met een duidelijke vacaturetekst trek je de aandacht van potentiële kandidaten die over de juiste vaardigheden en werkervaring beschikken. Door helder weer te geven wat er verwacht wordt, kan een kandidaat beter beoordelen of ze geschikt zijn.

2. Efficiënt wervingsproces

Duidelijke vacatureteksten helpen bij het filteren van kandidaten. Door nauwkeurig en specifiek te zijn kunnen ongeschikte kandidaten zichzelf uitsluiten, wat jou als HR-professional tijd bespaart bij het beoordelen van de sollicitaties.

3. Goede employer branding

Door ook informatie over de organisatie zelf in de vacature te schrijven trek je kandidaten aan die zich aangetrokken voelen tot de bedrijfsmentaliteit, missie en waarden. Het is de uitgelezen plek om je te onderscheiden van concurrenten door te vertellen wat jou als bedrijf bijzonder maakt.

4. Voorkomen van misverstanden

Door duidelijk te communiceren over de functie-eisen, verantwoordelijkheden, arbeidsvoorwaarden en salaris in de vacaturetekst worden misverstanden en teleurstellingen bij zowel kandidaten als werkgevers voorkomen. Wat weer bijdraagt aan een soepel en transparant wervingsproces.

5. Verhoogde retentie

Een duidelijke vacatureomschrijving helpt niet alleen bij het aantrekken van kandidaten maar ook bij het behouden van. De kans is groter dat kandidaten langer in dienst blijven als duidelijk is wat de verwachtingen zijn.

De doelgroep bepalen voor je vacaturetekst

Voor je begint met vacature schrijven helpt het om eerst jouw ideale potentiële kandidaat in kaart te brengen. Zo kun je je vacaturetekst nog aantrekkelijker maken voor de doelgroep die je zoekt. Denken vanuit de doelgroep is cruciaal; door aan te geven in de personeelsadvertentie wat jouw ideale kandidaat belangrijk vindt, word jij vanzelf een aantrekkelijkere werkgever. Het gaat er niet alleen om wat een kandidaat kan, maar ook wat jij als werkgever te bieden hebt!

Om je doelgroep voor een wervingstekst te bepalen, begin je met het identificeren van de vereiste vaardigheden, ervaring en kwalificaties voor de functie. Vervolgens analyseer je demografische gegevens zoals leeftijd, locatie en opleidingsniveau die passen bij het gewenste profiel.

Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar psychografische kenmerken zoals interesses, waarden en motivaties die aansluiten bij de bedrijfscultuur en de functievereisten. Door deze aspecten te combineren krijg je een nauwkeurig beeld van de potentiële kandidaten die het beste passen bij je vacature.

Hoe bepaal je wat belangrijk is voor jouw doelgroep?

Het verschilt uiteraard per persoon, maar in grote lijnen vallen er wel patronen te herkennen. Zo worden accountmanagers eerder geprikkeld door een fijne leaseauto, terwijl een secretaresse wellicht meer waarde hecht aan een prettige werksfeer of een goed pensioen.

Maar in plaats van af te gaan op stereotypen en je onderbuikgevoel kun je beter eerst onderzoeken wat jouw doelgroep belangrijk vindt. Zo kun je een effectievere vacature schrijven! Hieronder geven je een aantal tips om doelgroep data te achterhalen.

  1. Jouw eigen medewerkers
  2. Feedback van kandidaten
  3. Marketing-/communicatieafdeling
  4. Doelgroepen Dashboard
  5. Zoekmachines
  6. Kijkje bij de buren

1. Jouw eigen medewerkers

Vraag aan je eigen werknemers wat zij belangrijk vinden in hun baan en waarom zij het juist prettig vinden om bij jouw bedrijf te werken. Is dat het salaris, de werksfeer, de specifieke projecten, de opleidingsmogelijkheden? Het is wel belangrijk om dit te vragen aan werknemers in een vergelijkbare functie als waar je voor zoekt.

2. Feedback van kandidaten

Mocht je kandidaten vinden die uiteindelijk geen interesse blijken te hebben, vraag dan ook eens waarom dat zo is. Wat is de reden dat ze toch niet voor jouw bedrijf kiezen? Daar kunnen soms ook verrassende antwoorden bij zitten die inzicht geven in de wensen van de doelgroep die je werft. Misschien noemen ze wel iets wat jij wel biedt, maar niet genoeg hebt benadrukt in je vacaturetekst.

3. Marketing-/communicatieafdeling

Heb je een marketing-/communicatieafdeling, dan kun je daar ook eens te rade gaan. Zij weten ook vaak al veel af van de doelgroep die past bij jouw bedrijf. Meestal hebben zij daar al rapporten over liggen en voorbeelden van een pakkende tekst personeel gezocht die je zo kunt inzien.

4. Doelgroepen Dashboard

Een mooie tool om inzicht te krijgen in jouw doelgroep is het Doelgroepen Dashboard van Intelligence Group. Het geeft onder andere aan wat bepaalde doelgroepen belangrijk vinden in een baan en wat hun beweegmotieven zijn. Zo weet je precies welke pullfactoren je moet benadrukken in de vacaturetekst.

5. Zoekmachines

Ook Google biedt altijd wel uitkomst (en is gratis). Zoek bijvoorbeeld naar bestaande doelgroep analyses die beschikbaar zijn. Let er wel op dat je Nederlandstalige onderzoeken gebruikt. De wensen van werknemers in het buitenland kunnen weer heel anders zijn.

6. Kijkje bij de buren

Ben je een kleine onderneming met weinig budget en zonder marketingafdeling? Kijk dan eens welke pullfactoren de grote bedrijven uit jouw vakgebied in hun vacatures hebben staan. Dikke kans dat zij hier onderzoek naar hebben gedaan. Op zich kan het ook goed zijn om juist af te wijken en je eigen koers te varen, maar je weet nu in elk geval wel wat werkt.

Monsterboard tip: wees oprecht tijdens het vacature schrijven. Uiteraard moeten de gevonden pullfactoren wel overeenkomen met wat jij als bedrijf te bieden hebt. Als salaris belangrijk wordt gevonden door jouw doelgroep terwijl jij geen extreem hoge vergoedingen biedt, dan is het niet verstandig om dat te hard te gaan roepen. Dan trek je mensen aan die dan alsnog afhaken, met alle tijdsverlies en frustratie aan beide kanten als gevolg.

Andersom kan het ook juist een trigger zijn om eens in de spiegel te kijken. Als sfeer – of maatschappelijk betrokkenheid of duurzaamheid – voor jouw doelgroep belangrijk is terwijl je daar eigenlijk niet zoveel aan doet, dan kun je daar wellicht toch ook wat meer aandacht aan schenken. Ook leuk voor de huidige werknemers die immers ook tot je doelgroep behoren en die je niet graag kwijt wilt.

9 Tips voor het schrijven van een pakkende vacaturetekst

Een vacaturetekst is de belangrijkste eerste stap in een succesvol recruitmentproces. Een goede vacature schrijven zorgt er niet alleen voor dat de juiste mensen zich aangesproken voelen om te reageren, het zorgt er ook voor dat je niet overspoeld wordt door kandidaten die uiteindelijk helemaal niet geschikt blijken.

Maar hoe schrijf je een goede vacaturetekst? Hieronder geven we de allerbelangrijkste vacature schrijven tips weer!

  1. Spreek alleen de ideale kandidaat aan
  2. Maak een duidelijke functieomschrijving
  3. Houd het kort en simpel
  4. Schrijf een pakkende opening
  5. Vergeet voor de hand liggende informatie niet
  6. Maak je vacaturetekst overzichtelijk
  7. Let op de lengte
  8. Zet aan tot actie
  9. Vermijd jeukwoorden

1. Spreek alleen de ideale kandidaat aan

Zoals gezegd zit je als recruiter niet te wachten op tientallen sollicitaties van kandidaten die niet bij de functie passen. Je zoekt die ene goede match! Voor je begint aan het vacature schrijven is het daarom van groot belang om de wensen van de potentiële kandidaat in kaart te brengen. Wat vindt jouw doelgroep belangrijk in een baan? Pas deze informatie toe op de vacaturetekst en creëer zo een natuurlijke voorselectie.

2. Maak een duidelijke functieomschrijving

Wist je dat een op de vijf kandidaten vindt dat de functieomschrijving helemaal niet duidelijk is? Dat komt omdat de functieomschrijvingen vaak veel te algemeen zijn of veel bedrijfsjargon bevatten. Ons advies is daarom: hoe concreter hoe beter.

Schrijf om te beginnen een vacaturetitel die direct aanspreekt. Ga om de tafel zitten met de vacaturehouder (de manager van de afdeling) om precies te achterhalen wat de werkzaamheden van de functie zijn. Laat de manager desnoods een gemiddelde werkdag beschrijven van uur tot uur. Vraag daarbij goed door. Focus je in de personeelsadvertentie op de werkzaamheden en verantwoordelijkheden waar iemand 80% van de tijd mee bezig zal zijn.

3. Houd het kort en simpel

Gebruik geen overbodige informatie bij het vacature schrijven en focus op het allerbelangrijkste wat je wilt zeggen. Denk aan een missiestatement waarin in één krachtige zin de essentie van het hele bedrijf wordt weergegeven. Een korte vacaturetekst kan scannend gelezen worden en geeft in een oogopslag duidelijk weer wat de bedoeling is.

4. Schrijf een pakkende opening

Kandidaten willen meteen zien of de functie voor hen interessant is. Schrijf daarom een pakkende openingszin in je vacaturetekst van een paar zinnen waarin je meteen duidelijk maakt waarom dit dé ideale baan is voor jouw doelgroep en waarom het voor hen verstandig is om verder te lezen. Dat kan gaan over arbeidsvoorwaarden, de inhoud van de functie of om werksfeer. Hierbij baseer je je uiteraard op de informatie uit het doelgroeponderzoek.

Deze korte introductie is een uitgelezen manier om je als bedrijf te onderscheiden van de rest. Laat zien wat jullie bijzonder maakt. Die wekelijkse borrel, de ruime opleidingsmogelijkheden, die toffe leaseauto? Ook kun je hier al harde criteria noemen die verder lezen voor ongeschikte kandidaten juist afremt.

5. Vergeet voor de hand liggende informatie niet

Uit onderzoek blijkt dat kandidaten vaak vinden dat cruciale informatie in een vacaturetekst ontbreekt. Sommige zaken zijn voor jou als recruiter wellicht vanzelfsprekend, de kandidaat weet ze vaak niet. Vergeet ze dus vooral niet (kort) te benoemen tijdens het vacature schrijven. Denk hierbij aan:

  • bedrijfsnaam
  • locatie bedrijf
  • branche waarin jouw bedrijf werkzaam is
  • per wanneer de functie beschikbaar is
  • type baan (fulltime, part time)
  • salarisindicatie

Vertel ook iets over de looptijd van de procedure. Tot wanneer kunnen ze reageren en binnen welke termijn kunnen ze een reactie verwachten. Sollicitanten stellen dit soort informatie erg op prijs.

6. Maak je vacaturetekst overzichtelijk

Niets zo afstotend als een muur van woorden. Zorg daarom voor een overzichtelijke structuur zodat je vacaturetekst prettig oogt en makkelijk door te scannen is. Maak daarom gebruik van:

  • korte alinea’s
  • witregels
  • tussenkopjes
  • bullet points

Kijk wel uit met het overdadig gebruik van bullet points. Soms bestaan vacatureteksten bijna alleen maar uit bullet points. Maar met zo’n brij aan punten wordt de tekst bijna net zo saai en afstotend als een tekst zonder indeling. Bovendien komt het heel zakelijk en veeleisend over. Wissel bullets en lopende zinnen daarom op een natuurlijke manier af.

7. Let op de lengte

Nu vacatures steeds vaker op een kleine smartphone gelezen worden, is het nog belangrijker om goed op de lengte van de vacature te letten tijdens het vacature schrijven. Schrap geen cruciale informatie zoals genoemd in punt 5, maar kijk wel hoe je alles met zo min mogelijk woorden kunt zeggen.

Bedenk dat je voor heel veel zaken een linkje kunt opnemen naar een andere pagina op jouw (recruitment)site waar al meer over dat onderwerp staat. Denk aan informatie over de ontstaansgeschiedenis van je bedrijf, de cultuur, de kernwaarden of wellicht die boeiende blog waarin je als bedrijf al veel van jezelf en je medewerkers laat zien.

8. Zet aan tot actie

Uiteindelijk draait het om de actie, om het daadwerkelijke moment dat de kandidaat gaat solliciteren. Maak het de kandidaat daarbij zo makkelijk mogelijk. Geef bij het vacature schrijven duidelijk aan hoe hij of zij kan solliciteren. Geef daarbij niet alleen een e-mailadres of sollicitatielink, maar vertel ook wat je verwacht: alleen een cv of ook een sollicitatiebrief (en hoe lang?).

Kandidaten vinden het ook fijn als er een naam van een contactpersoon in de vacature staat. Het maakt het niet alleen persoonlijker, ze weten nu ook wie ze kunnen benaderen voor eventuele vragen.

9. Vermijd jeukwoorden

Ja, ze bestaan echt. De zogenaamde jeukwoorden die als irritant ervaren worden in een personeelsadvertentie. Denk daarbij aan het onnodig gebruik van Engelse woorden, “spin in het web”, “hands-on mentaliteit” en “snel schakelen”. Laat de jeukwoorden dus maar achterwege!

Het loont om tijd te steken in het maken van een goede omschrijving omdat dit uiteindelijk zeeën van tijd oplevert verderop in het proces. Kun je nog wel wat meer informatie gebruiken? In onze gratis whitepaper vind je een uitgebreide handleiding voor het maken van een aantrekkelijke wervingstekst.

Voorkom discriminatie in je vacaturetekst

Het is enorm belangrijk om discriminatie te voorkomen in vacatureteksten door gelijke kansen te bieden aan alle sollicitanten en daarnaast de wettelijke richtlijnen te volgen. Een neutrale en inclusieve vacaturetekst draagt bij aan een selectie op basis van vaardigheden en ervaring in plaats van persoonlijke omstandigheden of voorkeuren.

Als werkgever is het belangrijk om diversiteit te omarmen. Zo profiteer je als organisatie van verschillende perspectieven en talenten, wat de prestaties en innovaties ten goede komt. Bovendien helpt het voorkomen van discriminatie bij het opbouwen van een inclusieve en respectvolle werkomgeving.

Discriminatie in vacatureteksten is niet toegestaan op grond van verschillende wetten die discriminatie op diverse gronden verbieden. Een van deze wetten is de Algemene wet gelijke behandeling die sinds 1994 van kracht is. Om deze wetten in acht te nemen mag je in je advertentie bij het vacature schrijven geen voorkeur uitspreken over het volgende:

  • godsdienst
  • levensovertuiging
  • politiek overtuiging
  • afkomst
  • geslacht
  • nationaliteit
  • zwanger- of moederschap
  • leeftijd
  • seksuele geaardheid
  • burgerlijke staat
  • handicap

Hoe kun je een vacaturetekst inclusief maken?

Inclusief taalgebruik zorgt voor het aantrekken van diverse talenten. Een aantal tips die je kunt gebruiken bij het vacature schrijven zijn:

  1. Gebruik genderneutraal taalgebruik

Vermijd het gebruik van specifieke genderaanduidingen. Herformuleer je zinnen of gebruik bijvoorbeeld “de kandidaat” in plaats van hij/zij.

  1. Focus op vaardigheden en competenties

Benadruk de vereiste vaardigheden en kwalificaties. Vermijd specifieke persoonskenmerken om onbewuste bias te voorkomen.

  1. Promoot diversiteit en inclusie

Benadruk in de vacaturetekst het belang van diversiteit en inclusie binnen de organisatie. Moedig potentiële kandidaten aan om te reageren, ongeacht hun achtergrond.

  1. Benadruk flexibiliteit

Geef aan of de functie flexibele werkuren, thuiswerkopties of andere aanpassingen biedt. Zo laat je zien dat je als werkgever diverse behoeften en omstandigheden van de kandidaten tegemoetkomt.

Template vacaturetekst

Een goede algemene template voor een wervingstekst helpt bij het structureren van de informatie op een duidelijke en overzichtelijke manier. Hoewel de indeling van personeelsadvertenties kan verschillen, de inhoud is over het algemeen hetzelfde. Hier is een voorbeeld vacature template die je kunt gebruiken bij het vacature schrijven:

Vacaturetitel: [functietitel]

Bedrijfsnaam: [naam van het bedrijf]

Locatie: [plaats]

Over het bedrijf: [geef een beknopte omschrijving van het bedrijf, inclusief missie, visie en cultuur.]

Functieomschrijving:

  • Verantwoordelijkheid 1
  • Taakomschrijving
  • Vereiste vaardigheden/ervaring
  • Verantwoordelijkheid 2
  • Taakomschrijving
  • Vereiste vaardigheden/ervaring
  • Verantwoordelijkheid 3
  • Taakomschrijving
  • Vereiste vaardigheden/ervaring

Wat wij bieden: [beschrijf voordelen zoals salaris, secundaire arbeidsvoorwaarden, ontwikkelingsmogelijkheden, etc.]

Gewenst profiel:

  • Opleidingsniveau
  • Vereiste vaardigheden
  • Gewenste ervaring

Hoe te solliciteren: [instructies voor sollicitatie, inclusief contactgegevens en eventuele specifieke vereisten voor het indienen van de sollicitatie]

Voorbeeld vacaturetekst

Voor de opzet van een vacaturetekst voorbeeld zijn meerdere indelingen te bedenken die geschikt zijn. Wij geven hieronder een wervende tekst voorbeeld, ook wel personeelsadvertentie voorbeeld of wervingstekst voorbeeld genoemd, waarvan wij weten dat die op een snelle en gerichte manier de aandacht van de lezer trekt. Handig om ernaast te houden tijdens het vacature schrijven!

Voorbeeld vacaturetekst van Monsterboard.

We lichten hieronder de punten uit dit vacaturevoorbeeld kort toe. Houd deze punten in gedachten bij het opstellen van je vacature.

A. Functietitel

De vacaturetitel moet een duidelijke en herkenbare titel zijn die mensen herkennen en waar ze op zoeken. Hou de titel zo kort mogelijk en voeg geen onnodige adjectieven toe als ‘ervaren’, ‘enthousiaste’, ‘communicatieve’. Werkzoekenden zullen nooit op deze woorden zoeken, dus het schaadt de vindbaarheid alleen maar.

Monsterboard tip: Je kunt wel de branche toevoegen, omdat dat ook een zoekactie kan zijn en omdat dat de functie direct verduidelijkt. Bijvoorbeeld: ‘accountmanager chemie’.

B. Elevator Pitch

Wil je meteen opvallen met een aantrekkelijk onderdeel van de functie of van jouw bedrijf, zet dat dan bovenaan. Tijdens het vacature schrijven vertel je in een paar korte zinnen waarom dit de ideale baan is voor jouw doelgroep en waarom het voor hen verstandig is om verder te lezen.

Monsterboard tip: Laat zien wat jullie bijzonder maakt. Bedrijfsfeestjes, ontwikkelingsmogelijkheden, of flexwerken? Ook kun je hier al harde criteria noemen die verder lezen voor ongeschikte kandidaten juist afremt.

C. Functieomschrijving

Het probleem is dat functieomschrijvingen vaak veel te algemeen zijn of juist te veel bedrijfsjargon bevatten. Ons advies: hoe concreter hoe beter. ‘Telefonische ondersteuning geven’ is niet voldoende. Maak duidelijk aan wie of wat die ondersteuning wordt gegeven.

Monsterboard tip: Laat de afdelingsmanager bij wie de kandidaat komt te werken een gemiddelde werkdag beschrijven van uur tot uur. Focus je in de vacaturetekst op de werkzaamheden en verantwoordelijkheden waar iemand 80% van de tijd mee bezig zal zijn.

D. Functie-eisen

Probeer de zogenaamde soft skills te vermijden bij het vacature schrijven. Dat zijn de vaardigheden die moeilijk te meten zijn op basis van iemands cv. Niemand zal zeggen dat hij ze niet heeft! Richt je daarom op de hard skills, zoals werkervaring en opleiding.

Durf keuzes te maken bij het opstellen van functie-eisen. Zeker als je in een markt zit met veel aanbod kun je met gerichte eisen de instroom beperken. Als je liever hebt dat die salesmanager ook ervaring heeft met de chemische branche, eis dat dan.

Monsterboard tip: Kijk uit met het woordje “pre”. Sommige mensen zien dat als een vereiste en zullen daardoor afhaken. Is de respons laag, denk er dan over om die pre te schrappen. Zeker als bij navraag blijkt dat geen harde eis is.

E. Bedrijfsinformatie

Omschrijf hier wat het bedrijf doet en waar het is gevestigd. Maar vooral: waarom zou men hier willen werken? Wat maakt jouw bedrijf zo interessant? Heeft het een lange historie, is het innovatief, duurzaam of een uniek familiebedrijf? Of maakt het net een grote groei door?

Monsterboard tip: Hou het kort bij het vacature schrijven. Voor meer informatie kun je altijd verwijzen naar de website of bedrijfspresentatie. Of een toffe bedrijfsvideo!

F. Voorwaardenpakket

Vraag niet alleen, maar bied ook veel. Hierbij gaat het in eerste instantie om de wensen van de doelgroep. Vinden die salaris belangrijk, dan is dat zeker verstandig om te noemen. Het liefst met echte bedragen. En vergeet ook je secundaire arbeidsvoorwaarden niet (13e maand, lease-auto, bonussen, goede pensioenregeling).

Leestip: Employer branding: vergeet het salaris niet. Niet iedere doelgroep zal geld het belangrijkste vinden. Anderen hechten weer meer aan flexibele werktijden, kinderopvang, vakantiedagen of de mogelijkheid om parttime te werken.

Monsterboard tip: Ook het vooruitzicht op een vast contract kan mensen extra motiveren om te solliciteren. Bied jij die mogelijkheid, vergeet het dan niet in je vacature te schrijven.

G. Reageren + contact

Hier draait het uiteindelijk allemaal om: de reageerbutton. Zorg daarom dat die zo duidelijk mogelijk zichtbaar is met een goede call-to-action. Liever een button die naar een sollicitatieformulier verwijst dan een e-mailadres. Niet iedereen heeft Outlook, dus dan moet men het adres weer kopiëren uit de tekst en dat zijn alleen maar drempelverhogende handelingen.

In ons voorbeeld staat de sollicitatie-button prominent bovenaan, maar verwijzen we er nog wel naar in de tekst onderaan. Ook geven we de optie om gewoon te mailen.

Monsterboard tip: Noem altijd een contactpersoon waar de kandidaten terecht kunnen met vragen. Zet geen algemeen info-adres neer, maar een concrete naam met een persoonlijk emailadres. Dat maakt het persoonlijker.

Let op de lengte

Tot slot nog even iets over de lengte. Daar worstelen veel recruiters mee. Aan de ene kant wil je de potentiële kandidaat zo uitgebreid mogelijk informeren, aan de andere kant wil je hen niet wegjagen met een te lange lap tekst.

Maar wat is de ideale lengte? Wat ons betreft bestaat die niet, maar doe je er goed aan om hem zo kort mogelijk te maken, zonder in te boeten op jouw verhaal. Eén A4’tje is mooi, maar anderhalf kan ook nog wel.

Wat kun je beter niet met een vacaturetekst doen?

Er zijn verschillende dingen die je beter kunt vermijden bij het vacature schrijven om effectief en professioneel over te komen, en om potentiële kandidaten niet af te schrikken. Hier zijn enkele zaken die je beter niet kunt doen:

  1. Jargon en vaktaal.
  2. Vage of algemene beschrijvingen.
  3. Discriminerende taal.
  4. Te lange of onoverzichtelijke teksten.
  5. Te veel linkjes plaatsen.
  6. Onjuiste of verouderde informatie.
  7. Te weinig informatie.
  8. Overdreven gebruik van kleuren, lettertypes en afbeeldingen.
  1. Jargon en vaktaal. Vermijd het gebruik van te veel vakjargon of interne termen die niet begrijpelijk zijn voor buitenstaanders. Houd de tekst duidelijk en toegankelijk.
  2. Vage of algemene beschrijvingen. Wees specifiek over de vereiste vaardigheden, taken en verantwoordelijkheden. Vermijd vage bewoordingen en afkortingen die niet veel informatie geven over wat de functie inhoudt. Dit geldt ook voor salarisindicaties. Een marktconform salaris zegt te weinig.Wil je liever geen bedragen noemen? Vertel dan concreet over aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden.
  3. Discriminerende taal. Zorg ervoor dat de vacaturetekst vrij is van discriminerende taal op basis van geslacht, leeftijd, afkomst, religie, etc. Wees neutraal en inclusief in je bewoordingen.
  4. Te lange of onoverzichtelijke teksten. Houd de wervingstekst beknopt en goed gestructureerd. Gebruik opsommingstekens en alinea’s om de tekst overzichtelijk te maken.
  5. Te veel linkjes plaatsen. Overdadig gebruik van linkjes leidt af van het doel: dat de kandidaat solliciteert! Natuurlijk kun je linken naar de werkgeverssite zodat de kandidaat daar meer kan lezen over het bedrijf, maar zorg dat er met minimaal 75% van de hyperlinks direct gesolliciteerd kan worden.
  6. Onjuiste of verouderde informatie. Controleer na het vacature schrijven of alle informatie in de vacaturetekst up-to-date en correct is. Vermeld bijvoorbeeld geen verouderde vereisten of foutieve bedrijfsinformatie.
  7. Te weinig informatie. Zorg ervoor dat de omschrijving voldoende informatie geeft over de harde eisen voor de functie, het bedrijf en de arbeidsvoorwaarden. Potentiële kandidaten moeten een goed beeld krijgen van wat de functie inhoudt en wat ze kunnen verwachten.
  8. Overdreven gebruik van kleuren, lettertypes en afbeeldingen. Kopjes en trefwoorden kun je laten opvallen door ze bijvoorbeeld vetgedrukt te maken, maar overdrijf niet. Doe het niet te vaak en ga al helemaal niet aan de slag met verschillende kleuren en lettertypes op de vacature opvallender te maken. Vaak bereik je juist het tegenovergestelde: schreeuwerige personeelsadvertenties jagen kandidaten weg. Plaats ook niet meer dan twee of drie niet al te grote afbeeldingen, en dan alleen als ze de inhoud ondersteunen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan sfeer- of actiebeelden. Te veel andere afbeeldingen leiden alleen maar af waar het eigenlijk om gaat: de vacaturetekst en het solliciteren.

Hoe maak je jouw vacature beter vindbaar op Google?

Veel werkzoekenden maken gebruik van Google om hun droombaan te vinden. Als bedrijf wil je dan natuurlijk graag bovenaan komen met jullie vacature. Maar hoe pak je dat het beste aan? Hieronder geven we je een aantal strategieën voor tijdens het vacature schrijven.

  1. Gebruik structured data.
  2. Optimaliseer de vacaturetitel.
  3. Maak een innovatieve en SEO-vriendelijke vacaturetekst.
  4. Optimaliseer voor mobiel.
  5. Linkbuilding
  6. Maak gebruik van bekende namen.
  7. Maak een sitemap en meld aanpassingen.

1. Gebruik structured data.

Dit is geen tip maar een absolute voorwaarde. Google neemt alleen pagina’s met vacatures op in het overzicht als die gebruik maken van structured data. Structured data is in het kort de code die beschrijft waar de pagina over gaat en welke belangrijke informatie het bevat. Voor pagina’s met vacatureteksten vereist Google dat er in die codes minimaal informatie staat over:

  • de functietitel
  • de naam van het bedrijf
  • de locatie
  • de datum van de vacatureplaatsing (en liefst ook tot wanneer het loopt)

2. Optimaliseer de vacaturetitel.

Plaats belangrijke zoekwoorden in de titel van de vacature om de relevantie te vergroten. Gebruik bijvoorbeeld “Administratief Medewerker | Regio Amsterdam | Fulltime | Solliciteer nu” in plaats van alleen “Administratief Medewerker”. In de geoptimaliseerde titel wordt de vacature niet alleen duidelijker voor zoekmachines, maar ook aantrekkelijker en informatiever voor potentiële kandidaten.

3. Maak een innovatieve en SEO-vriendelijke vacaturetekst.

Door relevante zoekwoorden en termen te gebruiken die kandidaten gebruiken om jouw vacature te vinden, maak je een grotere kans om gevonden te worden. Denk aan titels, vaardigheden, locatie en andere relevante details. Hoe beter jij tijdens het vacature schrijven uitlegt waar de functie over gaat, hoe beter jij aansluit bij de zoekvraag van de gebruiker, en dat is wat Google wil! Gebruik verder opsommingstekens en koppen om de tekst overzichtelijker te maken en houd creatieve vacatureteksten voorbeelden zoals eerder in dit artikel aangegeven ernaast om inspiratie op te doen.

4. Optimaliseer voor mobiel.

Aangezien veel mensen vacatures zoeken op smartphones is het verstandig om de vacaturepagina mobielvriendelijk te maken. Snelle laadtijden en een responsief ontwerp zijn daarbij ook belangrijk, duurt het laden te lang dan raak je je potentiële kandidaat kwijt.

5. Linkbuilding.

Promoot de vacature buiten je eigen website ook op externe websites zoals Monsterboard. Dit helpt bij het opbouwen van backlinks en het vergroten van de zichtbaarheid van de vacature. Ook ziet Google jouw vacature als waardevol omdat andere sites er ook naar verwijzen.

6. Maak gebruik van bekende namen.

Websites met hogere internetbekendheid krijgen sneller een hoge plek toegekend door Google dan websites die minder bekendheid hebben. Dit is een van de redenen om je vacature te blijven posten op onze gerenommeerde vacaturesite Monsterboard. Niet alleen lift je mee op de bekende domeinnaam, je weet ook direct dat het goed zit op het gebied van mobielvriendelijkheid en snelheid.

7. Maak een sitemap en meld aanpassingen.

Om je vacature goed vindbaar te maken voor de Googlebot (de robot die alle pagina’s opzoekt en indexeert) is het raadzaam om een goede sitemap te maken en om Google te informeren als er iets verandert. Google beveelt dat ook aan. Zeker bij vacatures wil je namelijk niet dat het te veel dagen duurt voordat de Googlebot weer eens een keertje langskomt. Al die tijd zal jouw nieuwe vacaturepagina dan niet vindbaar zijn.

Trek de juiste kandidaat aan met je vacaturetekst

Een goede vacature schrijven is van cruciaal belang bij het aantrekken van potentiële kandidaten en het versterken van het bedrijfsimago als aantrekkelijke werkgever. Heb je de vacaturetekst op orde en is het tijd om de juiste kandidaten te werven? Verdiep je dan eens in de Pay-for-Performance vacatures van Monsterboard. Hiermee worden jouw vacatures zichtbaar bij de juiste kandidaten, met een grotere focus op de vereiste vaardigheden, titels en locaties. Hierdoor worden geschikte kandidaten binnen no time bereikt tegen lagere kosten dan traditionele vacatures!