Je wilt moeilijke vragen stellen tijdens een sollicitatiegesprek

Manager die een kandidaat moeilijke vragen stelt tijdens een sollicitatiegesprek

Je hebt hard gewerkt aan je vacature, inclusief de details over de functie en gewenste kwalificaties. Hierdoor heb je de aandacht getrokken van verschillende hooggekwalificeerde kandidaten. Ze zien er goed uit op papier, maar hoe weet je zeker welke sollicitant ‘De Beste’ is? Het is zeker geen eenvoudig proces. Moeilijke vragen stellen aan de kandidaat kan je helpen om de juiste match vinden.

Je hebt de kandidaten uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek omdat hun cv aangeeft dat ze de juiste vaardigheden en ervaring hebben voor de functie. Maar dat is slechts een deel van het geheel. Hoe presteren ze onder druk? Zijn ze productief en betrouwbaar? Lossen ze problemen creatief op? Hechten ze waarde aan samenwerking? De moeilijkste vragen stellen aan de kandidaten kan je helpen hierachter te komen.

Dit zijn slechts enkele van de zaken die je moet overwegen (naast een vanzelfsprekende lijst van vaardigheden en werkervaring) voordat je een nieuw teamlid aanneemt. Hieronder bespreken we de moeilijke vragen die je aan de kandidaat kan stellen tijdens het sollicitatiegesprek om hierachter te komen.

Wat Probeer Je Te Weten Te Komen over de Kandidaat?

Door vragen te stellen die al in het CV of sollicitatiebrief beantwoord zijn, kan je tijd verspillen. Sollicitanten hebben vaak ook de neiging om de antwoorden op een aantal standaard sollicitatievragen in te studeren bijvoorbeeld: Vertel me eens over jezelf, waardoor je verhelderende antwoorden kan verwachten.

Je doel is om erachter te komen hoe de kandidaat denkt en presteert, en niet alleen wat hij of zij weet en waar hij of zij in het verleden heeft gewerkt. je bent op zoek naar aanwijzingen over de houding en emotionele intelligentie van de kandidaat, waarvoor je een aantal lastige sollicitatievragen moet stellen.

Wat Moet Je Vragen?

Vragen zoals “Vertel me eens over jezelf?” of “Wat zijn je sterke punten?” kunnen prima werken als ijsbrekers, maar het is belangrijk dat je creatief blijft om je kandidaten aan te moedigen om echt na te denken. Voorbeelden van moeilijke vragen voor kandidaten zijn onder andere:

  • Kan je me vertellen over een taak die je succesvol hebt volbracht?
  • Kan je een situatie benoemen waarin je niet wist hoe je een taak moest uitvoeren? Hoe kreeg je de hulp die je nodig had?
  • Met welke persoonlijkheidstypen vind je het moeilijk om samen te werken?
  • Wat zijn hobby’s en activiteiten die je leuk vindt om te doen buiten werk om?
  • Hoe pas je je aan veranderingen aan? Kan je mij een voorbeeld geven uit een van je vorige functies?
  • Wat is jouw definitie van teamwork?
  • Hoe zouden je vorige collega’s jou omschrijven?
  • Hoe zouden je vorige managers jou omschrijven?
  • Wat vind je nog meer belangrijk in een baan, behalve salaris?
  • Wat zijn verbeterpunten waar je zelf op aan het letten bent?
  • Wat is jouw definitie van succes? En wat is je grootste professionele prestatie tot nu toe?
  • Heb je ooit een vervelende manager gehad, en kan je me hier meer over vertellen?
  • Kan je een conflict op de werkplek omschrijven waarbij je betrokken was en hoe je hiermee bent omgegaan?
  • Vertel me eens over een project of periode waarin alles fout leek te gaan. Hoe heb je dat toen aangepakt?

De exacte vragen die je gaat stellen zullen variëren afhankelijk van het bedrijf en de positie, maar het doel is om sollicitatievragen te stellen die je helpen erachter te komen hoe de kandidaat in elkaar zit. De vaardigheden die betrekking hebben op karakter, aanpassingsvermogen, teamwerk en creatieve probleemoplossing. Daarnaast kan de manier waarop ze vragen beantwoorden belangrijker zijn dan het antwoord zelf. Klinken ze defensief of heb je het idee dat ze iets verbergen?

Natuurlijk zijn technische vaardigheden en ervaring belangrijk, maar dat is waar een cv voor dient.

Breng je moeilijke vragen in de praktijk

Moeilijke vragen helpen een gedetailleerder beeld te krijgen van de kandidaten die je op gesprek krijgt. Heb jij je vragenlijstje klaar en zin om een aantal sollicitanten aan de tand te voelen? Mooi! Met onze Pay-for-Performance strategie heb je in een mum van tijd de juiste kandidaten tegenover je zitten! Met de PfP oplossing tonen we namelijk jouw vacatures aan geschikte kandidaten. Proef nu van een campagne op maat!