Hoe voer je een gesprek: Belangrijke vragen aan een sollicitant
Laten we eerlijk zijn: een sollicitatiegesprek voeren is niet altijd even leuk en komt vaak niet natuurlijk voor de meeste mensen– inclusief voor managers. Het ontbreekt gespreksleiders vaak aan kennis bij het stellen van de juiste vragen aan een sollicitant. Vaak zijn ze ook niet in staat om vervolgvragen te stellen om zo de leegte op te vullen die kan ontstaan wanneer twee vreemden voor het eerst tegenover elkaar zitten en een gesprek voeren.
Maar het is het meer dan waard als het gaat om het versterken van je team en het bevorderen van je succes. Daarom is het belangrijk om te begrijpen hoe je een sollicitatiegesprek op de juiste manier voert.
Hier zijn een paar eenvoudige tips die je, wanneer je ze consequent toepast, kunnen helpen bij het identificeren van kandidaten die leergiering zijn en een grote bijdrage kunnen leveren aan jouw organisatie.
Begrijp Wat Je Zoekt
Welke vragen stel je aan een sollicitant? Denk hierover na om alvast te bepalen welke vragen je gaat stellen tijdens het volgende sollicitatiegesprek zodat je erachter komt of hij of zij geschikt is voor jouw bedrijf.
Probeer om eerst te achterhalen of de kandidaat zichzelf eerlijk kan beoordelen en je kan vertellen hoe hij of zij een positieve bijdrage kan leveren aan je organisatie. Beoordeel ze hierbij op basis van hun emotionele intelligentie.
Ten tweede ben je op zoek naar een kandidaat die bij je bedrijf past, en wiens communicatievaardigheden en werkstijl daarbij aansluiten.
Probeer ten derde om het enthousiasme van de kandidaat te bepalen en waar deze vandaan komt. Dit kan de doorslag geven bij het bepalen van wie je aanneemt.
Laten we ons hier wat meer in verdiepen met specifieke vragen die je tijdens het proces kunt stellen.
1. Maak Een Inschatting Van Het Zelfbewustzijn Van De Kandidaat
Als je erachter wilt komen hoe zelfbewust een kandidaat is en hoe hij of zij binnen de organisaties past, overweeg dan om de vragen aan een sollicitant tijdens het gesprek te starten met:
- Kan je het verloop van je carrière beschrijven, inclusief je huidige functie.
Dit is een goede manier om de werkgeschiedenis van een kandidaat en om meer te weten te komen over hun vooruitgang. Zodra de kandidaat antwoord heeft gegeven kan je een vervolgvraag stellen zoals:
- Hoe heb je je aangepast aan de her-organisatie van het bedrijf?
- Hoe val je op tussen je collega’s?
- Wat zou je meest kritische collega zeggen over je sterke punten, verbeterpunten en toekomstpotentieel in je vakgebied?
Naast het peilen van iemands zelfkennis is het slim om hen inzicht in hun organisatie te achterhalen met behulp van vragen als:
- Hoeveel werknemers heeft het bedrijf waar je nu werkzaam bent?
- Wat is de jaaromzet van het bedrijf?
- Hoe ziet de managementstructuur van je afdeling eruit?
- Wat is het verdienmodel van je bedrijf en wat zijn de twee grootste uitgavenposten?
Afhankelijk van het niveau van de kandidaat die je interviewt, krijg je een goed inzicht in hun zakelijke kennis en zelfbewustzijn.
2. Focus op Een Professionele Klik
Welke vragen stel je aan een sollicitant als je wilt weten of er ook een professionele klik is? We hebben allemaal de neiging om ons evenbeeld aan te nemen, maar bij een sollicitatiegesprek is het belangrijk om verder te kijken dan een persoonlijke klik met behulp van vragen als:
- Hoeveel uur per dag ben je aan het werk om je taken af te krijgen?
- Hoe gevoelig ben je voor opbouwende kritiek?
- Beschrijf het tempo waarin je normaal gesproken op kantoor werkt: rustig, snel of gehaast?
- Aan welke mate van structuur, directie en feedback geef je over het algemeen de voorkeur aan?
- Vraag je over het algemeen om toestemming of om vergeving bij het nemen van beslissingen?
Natuurlijke vervolgvragen op dit soort vragen gaan in op specifieke voorbeelden. Een natuurlijke vervolgvraag op de laatste vraag hierboven zou bijvoorbeeld kunnen zijn:
- Kan je me iets vertellen over een keer dat je te voorzichtig gehandeld hebt terwijl je beter direct had kunnen handelen.
Deze vragen voor een sollicitant kunnen bijdragen aan het ontdekken van de persoonlijke stijl van een persoon en om deze te vergelijken met de bedrijfscultuur van de afdeling.
Zonder het stellen van deze vragen valt je keuze misschien op iemand die de taak technisch kan uitvoeren, maar die niet op één lijn zit met de rest van uw team.
3. Het Enthousiasme Van De Kandidaat Beoordelen
Er is geen excuus voor kandidaten die je bedrijf, prestaties, concurrenten en uitdagingen niet hebben bestudeerd voorafgaand van hun sollicitatiegesprek. Sommige zullen er alles aan doen om hun idee van uw bedrijf te verwoorden, en om uit te leggen waarom ze zo enthousiast zijn om de mogelijkheid om bij uw bedrijf te komen werken.
Wat je hier daadwerkelijk probeert te achterhalen is of de kandidaat ‘een baan’ wil of dat hij of zij ‘deze baan’ wil.
- Wat weet je over onze organisatie?
- Waarom zou je hier willen werken?
- Wat onderscheidt ons volgens jou van onze concurrenten?
- Als je deze functie vandaag bij ons zou accepteren, waar zie je jezelf dan over vijf jaar?
- Hoe zou deze rol binnen ons bedrijf passen bij uw toekomstige loopbaanontwikkeling?
Begrijp Je Rol In Het Sollicitatiegesprek
Jouw vermogen om een goed sollicitatiegesprek te voeren is afhankelijk van je vermogen om veelvoorkomende wervingsfouten te voorkomen en om tijdens het proces een inschatting te maken van potentiële talenten.
Houd er echter rekening mee dat het vaker voorkomt dat een nieuwe medewerker onsuccesvol is als gevolg van een mismatch tussen persoonlijkheid en cultuur dan door een mismatch van technische vaardigheden. Daarom moet je bij de antwoorden van de kandidaten alert zijn op de werkstijl op het gebied van communicatie, tempo, opbouwende kritiek en werktijden.
Wanneer je jezelf voorbereidt op een sollicitatiegesprek, zorg dan voor een goed evenwicht tussen vragen en informatie. Volg het 80-20-format, waarbij de kandidaat aan het begin van het gesprek 80% van de tijd aan het woord is, en jij 20%.
Wees tijdens het geven van informatie altijd bereid om het nodige loopbaanadvies te geven. Elke connectie geeft ons immers de mogelijkheid om onze kennis en ervaring met anderen te delen: Als je het sollicitatiegesprek ziet als een kans om iemand te helpen – of je hen nu aanneemt of niet – zul je merken dat de communicatie een stuk spontaner en prettiger verloopt.
Welke Vragen Stel Je Aan Een Sollicitant Tijdens Het Voeren Van Een Sollicitatiegesprek?
Sollicitatiegesprekken zijn ongetwijfeld een uitdaging voor kandidaten, maar ze kunnen net zo uitdagend zijn voor de interviewer. Je moet de juiste vragen aan een sollicitant weten te stellen om de werkzoekende te vinden die het beste bij jouw bedrijf past. Monsterboard heeft tientallen jaren ervaring bij het helpen van werkgevers met behulp van de nieuwste hulpbronnen waaronder wervingstips, arbeidsmarkttrends en managementstrategieën. Kunnen wij jou helpen bij het vinden van de juiste match voor je bedrijf? Start vandaag nog met je eerste vacature.