Hoe je ongepaste vragen tijdens een sollicitatiegesprek kunt vermijden

Managers die vragen stellen tijdens sollicitatiegesprek in een kantoor

Je hebt de sterkste kandidaten geïdentificeerd uit de stapel van cv’s en nu is het tijd voor de volgende stap. Om meer te weten te komen over je kandidaten is het belangrijk dat je ze vragen stelt over hun werkgewoonten en uitdagingen.

Bepaalde vragen tijdens een sollicitatiegesprek of de taal in functiebeschrijvingen, moeten worden voorkomen omdat ze kunnen leiden tot beschuldigingen van discriminatie, zelfs als dat niet de bedoeling was. Als HR-manager is het belangrijk dat je weet waar je de grens ligt. Hier volgen enkele richtlijnen:

Welke Vragen Tijdens Een Sollicitatiegesprek Stel Je Beter Niet?

De meest voorkomende vragen bij een sollicitatiegesprek die je beter niet kan stellen zijn vragen die de beschermde status of privacy rechten van een sollicitant schenden. Werknemers ouder dan 40 jaar worden bijvoorbeeld beschermd door wetgeving over leeftijdsdiscriminatie. Je kunt dus niet vragen naar de leeftijd van een sollicitant, zelfs niet als hun uiterlijk of de afstudeerdatum op hun cv hun leeftijd prijsgeeft. Je mag ook geen opmerkingen of aantekeningen maken over de geschatte leeftijd van een sollicitant.

Als je dit toch doet kan de kandidaat juridische stappen ondernemen op basis van discriminerende wervingsbeslissing.

Sollicitanten verstrekken soms vrijwillig bepaalde informatie (bijvoorbeeld of ze getrouwd zijn of kinderen hebben) waar je niet rechtstreeks om hebt gevraagd. Als je niet om die bekendmakingen hebt gevraagd, hoeft je je ook geen zorgen te maken.

Een Overzicht Van Vragen Tijdens Een Sollicitatiegesprek Die Je Niet Mag Stellen

Dit zijn de meest voorkomende vragen bij een sollicitatiegesprek die ongepast zijn en niet gesteld mogen worden.

Heb je een handicap?

In Nederland kennen we de Wet gelijke behandeling op grond van handicap op chronische ziekte (Wgbh/cz). De wet biedt bescherming voor gehandicapte werknemers en sollicitanten. Als een sollicitant een duidelijke handicap heeft (bijv. als ze in een rolstoel zitten) of een handicap aan je heeft gemeld, kun je vragen stellen over redelijke aanpassingen die hij of zij nodig heeft om de functie uit te voeren.

Wat is je leeftijd?

Ouderen worden in Nederland beschermd door de Wet gelijke behandeling op grond van leeftijd bij de arbeid (WGBL). Wat je echt wel kan vragen: is een sollicitant 18 jaar of ouder, omdat hun status als wettelijke volwassene een belangrijke juridische factor kan zijn in de functie.

Ben je op dit moment lid of bent je ooit lid geweest van een vakbond?

Hoewel je een sollicitant kunt inlichten over de vakbondsstatus van jouw werkplek, kun je niet vragen naar hun huidige of eerdere relatie met een vakbond.

Heb je kinderen?

Of de sollicitant kinderen heeft is niet relevant voor hun sollicitatie en kan worden gebruikt om hen te discrimineren. Na indiensttreding kun je voor verzekeringsdoeleinden wel vragen of ze kinderen hebben.

Kun je ons iets vertellen over jouw naaste familieleden?

Hoewel werkgevers deze informatie wel kunnen vragen zodra een sollicitant is aangenomen (bijvoorbeeld voor contact in noodgevallen), zijn dergelijke vragen ook verboden terrein tijdens het sollicitatiegesprek.

Wat is je afkomst?

Vreemdelingen die in Nederland willen werken, moeten aan verschillende eisen voldoen. Er bestaan 2 soorten vergunningen. De tewerkstellingsvergunning (TWV) en de gecombineerde vergunning voor verblijf en arbeid (GVVA). Werknemers met de Nederlandse nationaliteit of de nationaliteit van een ander land van de EER of Zwitserland mogen in Nederland werken. Voor hen is geen werkvergunning nodig.

Wat is jouw raciale identiteit?

Je dient alle vragen te vermijden die iemands etnische of raciale identiteit specificeren.

Ben je ooit gearresteerd?

Als jouw nieuwe medewerker aan een veiligheidscontrole moet voldoen, kun je hen op de hoogte stellen van deze vereiste, maar details kun je het beste vermijden.

Ben je oneervol ontslagen?

Je kunt vragen of een sollicitant een veteraan is of werkgerelateerde ervaring heeft in het leger. Maar je mag niet vragen naar hun ontslagstatus.

Heb je ooit faillissement aangevraagd?

Je kan geen vragen stellen over faillissementsaanvragen, leningen, loonbeslag of financiële status. Maar je kan wel vragen om bepaalde financiële informatie met betrekking tot vergoedingen nadat een kandidaat is aangenomen.

Ben je getrouwd?

Hoewel het niet relevant is om hiernaar te vragen tijdens het sollicitatiegesprek, kan je na indiensttreding voor verzekeringsdoeleinden wel vragen naar afhankelijke personen.

Er zijn andere vragen die je niet kunt stellen in een sollicitatiegesprek die betrekking hebben op specifieke functies en situaties. Je kan bijvoorbeeld niet vragen of een sollicitant snelheidsboetes op zijn of haar naam heeft, tenzij de baan een schone lei vereist (zoals een commerciële vrachtwagenchauffeur).

Als je op de hoogte bent van de vragen die je niet mag stellen kan je ervoor zorgen dat de vragen tijdens een sollicitatiegesprek eerlijk zijn.

Zonder ongepaste vragen het sollicitatiegesprek in

Zoveel mogelijk te weten komen over de kandidaten zonder ongepaste vragen te stellen is een kunst. Ook de zoektocht naar de juiste gegadigden kan soms een uitdaging zijn. Daarom heeft Monsterboard het Pay-for-Performance model ontwikkeld. Hiermee breng je jouw vacatures specifiek onder de aandacht bij de juiste talenten en verloopt je wervingsproces nog soepeler. Bovendien is het budget flexibel aanpasbaar naar behoefte. Goed geregeld dus!

Juridische disclaimer: Dit artikel is niet bedoeld als vervanging van professioneel juridisch advies. Vraag bij eventuele juridische vragen altijd een advocaat om professioneel advies.