Tips om je vacature beter vindbaar te maken
Digital recruitment gaat niet alleen om kandidaten vinden, maar ook om gevonden worden. Je kunt nog zo�n mooie online vacature schrijven, als niemand hem ziet, heb je er geen fluit aan. Daarom geef ik acht tips om je vacature beter vindbaar te maken op internet:
- Gangbare functietitel
- Geen ruis in de kop
- Benoem de locatie
- Laat kop terugkomen in URL
- Zet kop in header-tags
- Gebruik de juiste trefwoorden
- Hou het kort en overzichtelijk
- Begin niet meteen over het bedrijf
Gebruik de functietitel die de meeste mensen gebruiken, want daar wordt op gezocht. Ook als de functie intern ‘sales consultant’ heet, is het beter om het vaker gebruikte �accountmanager’ neerzetten. In de keyword-tool van Google zie je hoe populair een bepaald trefwoord is.
Hou de titel van je vacature zo relevant mogelijk. Dus primair de functietitel, zonder toevoegingen als ‘enthousiast’ of ‘flexibel’. Los van het feit dat deze kenmerken weinig toevoegen aan een vacature, zoeken sollicitanten daar niet op. Een toevoeging ‘senior’ of ‘parttime’ kan wel relevant zijn.
Ook de locatie kan zeer relevant zijn om in de titel van de vacature te zetten. Veel werkzoekenden zoeken daar op, omdat dit belangrijk is bij hun keuze. Bij een vacatureplaatsing op Monsterboard wordt de locatie automatisch toegevoegd. In dat geval moet je hem niet nog eens toevoegen aan de titel. Maar plaatst je de vacature op jouw bedrijvensite, dan is het wel verstandig.
Als een vacature op Monsterboard wordt geplaatst, dan zetten wij de kop en de locatie automatisch in de URL die naar de vacature verwijst. Google let daar immers extra op. Plaats je de vacature op de eigen site, probeer het dan het zo te regelen dat hij in de URL verschijnt. Of in elk geval in de < title >-tag. Vraag je webmaster om jou hierbij te assisteren.
Google hecht ook veel waarde aan de kop van een pagina. Google meent dat dit veel zegt over de inhoud eronder. Google kijkt daarbij naar de speciale header-tags in HTML (< H1 > of < H2 >). Zorg dat de kop van jouw vacature ook tussen deze tags staat. Die woorden worden dan sneller gevonden.
Verplaats je in de werkzoekende en bedenk op welke woorden hij zal zoeken om jouw vacaturen te vinden. Denk aan synoniemen van de functietitel of aan zaken die ze belangrijk vinden. Wist je bijvoorbeeld dat op Google in Nederland maandelijks meer dan 60.000 keer op ‘parttime vacatures’ wordt gezocht! Je hoeft trefwoorden niet oneindig te herhalen. Dat vindt de lezer niet leuk, en ook Google zegt dat het amper effect heeft. Maar twee of drie keer noemen is wel verstandig.
Mensen scannen vaak binnen drie seconden of de pagina geschikt voor ze is of niet. Zorg daarom dat jouw pagina niet te lang is en overzichtelijk wordt gepresenteerd (bullet points helpen enorm, zolang je er niet teveel gebruikt en niet te veel tekst per bullet point neerzet). Als heel veel werkzoekenden meteen weer wegklikken, denkt Google dat de pagina niet relevant is, en zal deze mogelijk zakken in de resultaten.
Om die reden is het verstandig om de belangrijkste informatie bovenaan te zetten, zodat de lezer aangetrokken wordt om verder te lezen. Vertel iets over de functie of over een bijzondere arbeidsvoorwaarde. Begin niet eerst over het bedrijf (tenzij je bij een erg gewild merk werkt), want uit onderzoek blijkt dat mensen daarin minder geïnteresseerd zijn.
Hét wondermiddel om bovenaan in Google te komen, bestaat niet. Alleen al omdat Google steeds weer zijn parameters aanpast (en vervolgens geheimhoudt). Maar met deze tips vergroot je de kans aanzienlijk dat hij beter gevonden wordt. En dat hij ook nog prettig leesbaar blijft voor de lezer. Toch ook niet onbelangrijk.
Door: Jack Greebe
Customer Trainer bij Monsterboard.nl
Dit bericht is eerder verschenen in HR talk op HR netwerk. Op HR Talk geeft Monsterboard, samen met andere kennisdragers, visie op ontwikkelingen en trends uit de wereld van werk.