Kan ChatGPT pakkende vacatureteksten maken?

Kan ChatGPT helpen bij het maken van pakkende vacatureteksten? In het e-book De Toekomst Van Recruitment gaan enkele recruiters en arbeidsmarktcommunicatie-experts daarover in gesprek. Hieronder zetten we kort enkele voor- en nadelen op een rijtje.

Hele artikel lezen? Download hier gratis het e-book.

Voordelen ChatGPT en vacatureteksten

1 – Tijdswinst

Dit is een onmiskenbaar voordeel van ChatGPT. In no-time kan hij een goedlopende vacaturetekst creëren die je letterlijk voor je ogen ziet ontstaan. Zoals recruiter Sander Veldman opmerkt: “Voor werk waar ik normaal drie uur over doe, ben ik nu in drie minuten klaar.”

2 – Scheelt ergernis

Daar komt bij dat maar weinig recruiters staan te popelen om vacatureteksten zelf te schrijven. Uit onderzoek blijkt dat recruiters dit het minst leuke vinden aan hun werk, zegt vacature-expert Nicol Tadema. “Ook als ik voor een training vraag wie er een hekel aan heeft, dan gaan bijna alle handen in de lucht.”

3 – Spellingscheck

Een niet te onderschatten voordeel is volgens haar ook dat je ChatGPT heel goed kunt gebruiken om de spelfouten uit je tekst te halen. “Vacatureteksten wemelen op dit momenten van de spelfouten”, zegt Tadema. “Die kun je natuurlijk heel makkelijk verhelpen door je tekst even langs ChatGPT te gooien.”

4 – Inspiratie

Tadema vindt ook dat je ChatGPT goed kunt gebruiken om inspiratie op te doen voor vacatureteksten. Dat je bijvoorbeeld vooraf vraagt wat een monteur belangrijk zou vinden in een baan. Ook voor alternatieven van functienamen kun je hem gebruiken, al zijn die volgens Tadema lang niet allemaal bruikbaar. “Kijk gewoon wat je wel kunt gebruiken, het geeft je in elk geval wat ideeën.”

Nadelen ChatGPT en vacatureteksten

1 – Eenheidsworst zonder emotie

Kittie Spierings van arbeidsmarktcommunicatiebureau Roestvrijtaal vindt dat de resultaten van ChatGPT teveel op elkaar lijken en noemt het eenheidsworst. Tadema ziet dat ook. “Het is een ‘papegaai’ die vooral bestaande vacatures napraat, waardoor er nog meer ‘eenheidsworst’ ontstaat.” Ook mist ze de emotie die zo belangrijk is in een vacaturetekst. “Bij het vinden van een baan draait het om emotie en een goede copywriter kan die erin stoppen.”

2 – Stelt geen vragen

De waarde van een goede vacaturetekst zit met name in de intake vinden zowel Spierings als Tadema, en dat aspect missen ze bij ChatGPT. Het gaat volgens hen om het stellen van de juiste vragen aan de vacaturehouder om precies die informatie boven tafel te krijgen die belangrijk is om de juiste kandidaten te vinden. “Naast copywriter ben je ook adviseur”, vindt Spierings. “Dat je bijvoorbeeld eerlijk tegen een opdrachtgever zegt: als je dit schrijft, is de kans groot dat minder vrouwen reageren.”

3 – Niet kritisch

Kritisch zijn hoort daar dus ook bij. Tadema vertelt dat ze ooit een klant had, die vroeg: ‘schrijf op zoals mensen ons willen zien’. Tadema: “Dat doe ik dus gewoon niet. Omdat ik wil opschrijven hoe het bedrijf écht is.” Dan krijg je volgens haar uiteindelijk de meest duurzame match. “ChatGPT zou het braaf uitvoeren, maar een goede copywriter kan juist de oogkleppen afzetten.”

4 – Kans op vooroordelen

Een ander bezwaar van ChatGPT is de mogelijke vooroordelen die de computer heeft. Volgens Tadema blijkt uit Zweeds onderzoek dat 40% van de vacatures van ChatGPT een zogeheten ongewenste voorkeur had voor bepaalde doelgroepen.

Op maat gemaakte vacaturemachine?

Martin van Kranenburg, expert op het gebied van conversie en neuromarketing denkt dat het op den duur mogelijk moet zijn om alle nadelen te verhelpen, mits je het vooraf allemaal goed instelt. Dat betekent volgens hem dat het aansluit bij de wensen en de stijl van het bedrijf en gevoed is met de juiste principes van neuromarketing.

Hij denkt dat straks elk bedrijf zijn eigen ‘op maat gemaakte vacaturemachine’ heeft waar op de achtergrond een heel lange en ingewikkelde prompt hangt die je met de juiste input kunt bedienen. Uiteindelijk zit de kracht volgens hem in het op de juiste manier voeden van ChatGPT. “De prompts zijn zo goed als degene die ze bedient. Dat kan niet iedereen.”

Wil je meer weten hoe deze experts denken over ChatGPT en het schrijven van vacatureteksten? Lees het uitgebreide verhaal in De Toekomst Van Recruitment. Download gratis.