Artificiële Intelligentie (AI) wordt steeds beter en kan daardoor meer werk uit handen nemen. Ook bij het werven van personeel. Is dat een zegen of een bedreiging? Want: als AI zoveel kan, zijn recruiters dan straks nog wel nodig? In dit artikel kijken we naar de voordelen die AI in recruitment biedt en voor welke taken recruiters nog altijd onmisbaar blijven. Plus: we geven opvallende cijfers over hoe AI nu al ingezet wordt in recruitment.
De Amerikaanse recruitmentstrateeg Kevin Wheeler is er in elk geval van overtuigd dat AI de plaats van veel recruiters in zal nemen. Dat zei hij in een interview dat Monster met hem hield in 2024. “Waar je voorheen tien recruiters nodig had, kan het werk nu met vijf worden gedaan of minder.” Hij geeft daarbij als advies: “Recruiters moeten accepteren dat AI zaken beter kan dan zij zelf kunnen, maar dat doen de meesten nog niet. Recruiters zijn nooit echt goed geweest in het omarmen van technologie – zelfs niet iets eenvoudigs als een ATS.” Hij voegt daar waarschuwend aan toe: “Degenen die AI blijven wegduwen, zullen zelf weggeduwd worden.”
Een op de zes recruiters wil meer met AI werken
Zijn alarmerende woorden lijken overeen te komen met de resultaten uit het wereldwijde onderzoek Future of Work dat Monster onlangs hield onder recruiters. Op de vraag hoe recruiters hun recruitment-strategieën in 2025 willen veranderen, zei in Nederland slechts een op de zes recruiters (16%) dat ze meer met AI (of andere technologieën) zouden gaan werken. In andere landen waren vergelijkbare aantallen te zien. Alleen in het Verenigd Koninkrijk (27%) en de VS (31%) lagen deze percentages iets hoger.
Het kan natuurlijk zijn dat ze nu alles al doen met AI in recruitment, maar dat bleek niet uit de vervolgvragen (zie verderop). Een kwart van de ondervraagde recruiters in Nederland zegt het dan ook als een uitdaging te zien om bij te blijven met de ontwikkelingen van AI en andere technologieën. Eigenlijk wat Wheeler al constateerde.
Voor wie nog aarzelt of AI kan helpen in recruitment, zetten we hieronder een aantal zeer praktische toepassingen op een rij.
1 – Ondersteuning recruitmentstrategie
AI kan goed helpen om het personeelsverloop binnen je bedrijf makkelijker in kaart brengen en zien waar op termijn nieuw personeel nodig is. Niet alleen voor de nabije toekomst, maar ook voor over enkele jaren. Het kan heel goed de wervingsbehoeftes voorspellen, zodat je er tijdig op in kunt spelen met scholing of hiring. Ook kan AI in recruitment het zoekproces stroomlijnen door mee te denken waar jouw kandidaten zich bevinden en door sneller kandidaten met de juiste vaardigheden te identificeren.
2 – Schrijven van vacatureteksten
AI-tools als ChatGPT en Claude kunnen tegenwoordig geweldig schrijven en je daarom veel werk uit handen nemen bij het opstellen van vacatureteksten. Je kunt ze zelfs trainen in het laten schrijven in de stijl van jouw bedrijf om zo eenheid te creëren en jouw unieke tone-of-voice te hanteren. De tijd dat AI alleen maar saaie eenheidsworst genereert is echt wel voorbij.
3 – Screenen van cv’s
Ook kun je AI in recruitment inzetten om automatisch de binnengekomen cv’s en sollicitaties te analyseren, zodat je als recruiter alleen de meest relevante kandidaten hoeft te bekijken. Je kunt eenvoudig de eisen van de functie opgeven en vervolgens AI laten bepalen welke sollicitaties hierbij het beste matchen. Dat scheelt niet alleen enorm veel tijd, het kan ook eventuele vooroordelen (bias) voorkomen waar mensen onbewust toch mee te maken kunnen hebben. Want – mits goed getraind – kijkt AI echt alleen naar de inhoud en niet naar leeftijd, afkomst of sekse.
Lees hier meer over de inzet van algoritmen bij werving en selectie om sneller de juiste kandidaten te vinden en vooroordelen in het proces te minimaliseren.
4 – Contact onderhouden
In het voortraject van een sollicitatie kun je met chatbots veelgestelde vragen ondervangen, zodat geïnteresseerden direct antwoord krijgen. Naast de tijdsbesparing voor de recruiter, zorgt een snelle respons ook voor een positieve indruk bij de kandidaat, wat weer bijdraagt aan een goede employer branding én conversie.
Je kunt AI vervolgens ook inzetten voor het contact bij de uiteindelijke sollicitatie. Bijvoorbeeld om gepersonaliseerde afwijzingen te sturen naar de kandidaten die het niet geworden zijn. In plaats van een algemene standaardmail, kun je AI laten uitleggen waarom de match voor die ene kandidaat niet helemaal paste. Ook de kandidaten die je wel wilt spreken kun je een uitnodiging sturen die in de basis opgesteld is door AI. Alleen al het opstellen van een concept scheelt veel werk.
5 – Sollicitatievragen opstellen
Heb je eenmaal een gesprek met een kandidaat ingepland (wat je overigens ook met AI kunt automatiseren) dan kun je AI ook inzetten bij de voorbereiding van gerichte sollicitatievragen. Veel vragen heb je misschien zelf al paraat (en anders vind je hier nog een inspirerend overzicht met 100 vragen) maar met AI kun je als recruiter ook vragen opstellen die direct aansluiten bij het cv van de kandidaat. Het gesprek wordt zo nog waardevoller.
Meer weten over hoe AI jou kan helpen? Lees ons artikel over het gebruik van ChatGPT in recruiting.
AI door recruiters nog maar weinig gebruikt
Het zijn slechts enkele voorbeelden waarbij AI nu al veel recruitmentwerk uit handen kan nemen. Een deel van de recruiters doet dit al wel, maar nog lang niet iedereen. Zoals bleek uit het onderzoek Future of Work waarbij gevraagd werd waar men AI nu al voor inzet (de genoemde percentages zijn van Nederland):
- “AI stroomlijnde het zoekproces door sneller kandidaten met de juiste vaardigheden te identificeren.” (28%)
- “AI hielp bij het schrijven van aantrekkelijkere vacatureteksten.” (21%)
- “AI hielp met voorspellende analyses om te voorspellen welke kandidaten het meest succesvol zullen zijn in de functie.” (17%)
- “AI-chatbots verbeterden de communicatie en betrokkenheid van kandidaten.” (26%)
De onmisbare rol van de recruiter
Ondanks alle hulp die AI kan bieden in recruitment, blijven recruiters van vlees en bloed nog wel nodig, al is het maar om te controleren of de uitkomsten van AI kloppen. Het zal niet voor het eerst zijn dat AI-tools fouten maken of te snelle conclusies trekken. Ook bij het opstellen van vacatures of mails naar kandidaten wil je wel dat een mens de eindcontrole doet. Daarbij moet er ook iemand zijn die de input levert voor bijvoorbeeld de vacaturetekst. Wat moet er absoluut in staan en wat zijn de vereisten vanuit de hiringmanager? Voor dat soort doorvertalingen blijven recruiters onmisbaar.
Dat geldt ook voor de uiteindelijke selectie van kandidaten. Voorwerk kan goed door AI gedaan worden, maar uiteindelijk kan een recruiter net nog even beter aanvoelen of de geselecteerde kandidaten echt wel matchen bij (de cultuur van) het bedrijf of bij de desbetreffende afdeling/manager.
Recruiters kunnen daarbij ook een keer voor een verrassende invalshoek kiezen. AI kiest doorgaans voor de beste match op basis van ‘veilige’ parameters, wat kan leiden tot veel van hetzelfde. Een recruiter kan ook eens met zijn eigen intuïtie kiezen voor iemand die niet aan alle eisen voldoet, maar om een andere reden eruit springt. Juist dat kan voor een frisse aanwinst zorgen en een veelzijdiger personeelsbestand.
Meer tijd voor menselijke aspect
Het leuke is dat recruiters die AI voor veel standaard zaken inzetten meer tijd over hebben voor dat menselijke aspect van werving. Het menselijke aspect is meestal ook de reden waarom ze het werk zijn gaan doen. Het schrijven van vacatureteksten en het afwijzen van kandidaten wordt namelijk meestal niet als leukste deel bestempeld.
Door meer tijd over te houden, kunnen recruiters bijvoorbeeld ook meer tijd besteden aan het onderhouden van hun netwerk, waardoor ze ook op zoek kunnen naar waardevolle passieve kandidaten. Dat er meer tijd overblijft door het gebruik van AI in recruitment bleek ook uit de rondvraag in het Future of Work-onderzoek waarbij maar liefst 27% al aangaf: “AI stelde me in staat om meer tijd te besteden aan het menselijke aspect van werving.”
Kortom: AI is vooral een toegevoegde waarde voor recruiters, zodat die het werk alleen maar beter kunnen doen. AI zal dus zeker niet alle recruiters vervangen, maar mogelijk wel de recruiters die AI niet gaan gebruiken. Duw als recruiter AI dus niet weg, zodat jij ook niet weggeduwd zult worden. Zie het als een handige assistent die ervoor zorgt dat jij je op de echt leuke zaken van je werk kunt richten.