Zo houdt u expats tevreden

Een buitenlandse werknemer werven is één ding, zorgen dat hij het in Nederland naar zijn zin heeft en niet binnen een jaar weer vertrokken is, is minstens zo belangrijk. Hoe zorg je daarvoor? Rob van Elburg, eigenaar van RAVE-cruitment, geeft vijf tips uit zijn eigen praktijk

Regel de huisvesting

We gaan bij onze werving uit van de piramide van Maslov. Hierbij is huisvesting een van de belangrijkste voorwaarden voor geluk. De meeste bedrijven bieden wel ondersteuning bij het zoeken naar een huis, maar wij zorgen gewoon dat er al eentje beschikbaar is als de werknemer op Schiphol aankomt. En we betalen zelfs de eerste maand huur. Vanuit daar kunnen ze dan eventueel zelf verder zoeken. Daarmee neem je de onrust weg over waar men gaat wonen. Een zachte landing noemen we dat.

Zorg voor sociale contacten

De derde trede in de piramide van Maslov gaat over sociaal contact. Als mensen dat niet hebben, zullen ze minder gelukkig zijn en niet lang blijven. Betrek ze daarom bij sociale gebeurtenissen en breng ze in contact met expat–communities. Zorg dat ze mensen leren kennen.

Begin dicht bij huis met zoeken

Als je niet eerder werknemers uit het buitenland hebt gehaald, begin dan niet meteen te moeilijk met werknemers uit India of China. Als het dan misloopt, zal het draagvlak voor overige internationale wervingen ook niet zo groot meer zijn. Begin daarom dichter bij huis. In Spanje, Griekenland, Engeland en Duitsland zijn ook heel veel werknemers die in Nederland willen werken. De overstap qua cultuur is voor hen een stuk kleiner. En omdat ze makkelijk eens een weekendje naar huis kunnen, is de stap ook minder groot.

Kies werknemers die al bereisd zijn

Als je dan toch gaat werven in verre landen, is het verstandig om te kijken of iemand al een beetje bereisd is. Veel bedrijven maken de fout om de eerste de beste medewerker uit India te plukken die nog nooit buiten zijn eigen land geweest is. Voor hen is de overgang naar een ander land veel groter waardoor de kans op succes kleiner is.

Kijk verder dan de functie

Focus niet alleen op de inhoudelijke match met de functie, maar vraag ook door naar de motieven voor relocatie. Vraag waarom de expat hier graag wil werken, wat zijn langetermijnplanning is en hoe het thuisfront ertegenaan kijkt. Iemand komt immers hier niet alleen werken, maar ook leven. Daarvoor is alleen de inhoudelijke match niet voldoende als je ook graag wilt dat hij langer dan een jaar blijft.

Effect

Uiteindelijk hangt het van heel van kleine factoren af of iemand zich happy zal voelen in een ander land. Maar ik ben ervan overtuigd dat deze vijf punten daaraan kunnen bijdragen. Uit algemeen onderzoek uit 2010 bleek dat een kwart van de expats in Amsterdam binnen een jaar weer vertrokken was. Bij ons is dat minder dan 10 procent. Dan heeft het blijkbaar toch enig effect.

Dit bericht is eerder verschenen in HR talk op HR netwerk. Op HR Talk geeft Monsterboard, samen met andere kennisdragers, visie op ontwikkelingen en trends uit de wereld van werk.