Verlaag uw personeelsverloop

U heeft veel moeite gestoken in het samenstellen van een effectief team en het laatste waar u op zit te wachten is dat uw medewerkers weglopen. Personeelswerving is een dure aangelegenheid. U kunt daarom dus maar beter zoveel mogelijk doen om uw werknemers binnen te houden.

Typen personeelsverloop

Om te begrijpen waarom medewerkers weglopen, moet u de trends herkennen zodat u in ze in te toekomst kunt voorkomen.

Seizoensverloop –
het personeelsverloop waarbij u medewerkers ziet vertrekken op een bepaald moment van het jaar, zoals na een drukke verkoopperiode. Dit heeft vaak te maken met medewerkers die op provisiebasis worden betaald en nu op zoek gaan naar een ander bedrijf of markt waar de drukke periode niet is afgelopen en waar ze dus meer geld kunnen verdienen.

Verantwoordelijkheidsverloop –
het kan voorkomen dat uw medewerkers na een tijd vertrekken naar een ander bedrijf omdat uw organisatie ze geen doorgroeimogelijkheden biedt.

Exodus –
het slechtst denkbare type personeelsverloop voor een bedrijf, waarbij een grote groep mensen tegelijk besluit ontslag te nemen. Dit kan te maken hebben met een manager waarmee uw werknemers niet kunnen opschieten, maar bijvoorbeeld ook met berichten in de media over een slechte financiële situatie van uw organisatie.

Maatregelen om personeelsverloop te voorkomen

Over een groot deel van de bovenstaande factoren heeft u weinig of geen controle. Toch zijn er een aantal maatregelen die u kunt nemen om het aantal mensen dat ontslag neemt te beperken.

Verbeter uw recruitment – Werft u mensen voor de korte of de lange termijn? Neem flexibele werknemers aan, die kunnen omgaan met de veranderingen die uw bedrijf ondergaat.

Communiceer met uw werknemers – Werknemers voelen zich ongemakkelijk bij een geheimzinnige sfeer. Wees daarom open en eerlijk tegen uw medewerkers, laat ze weten wat de strategie voor de toekomst is en hoe zij in dat plan passen.

Luister naar uw personeel – Moedig uw werknemers aan een comité op te richten dat op de hoogte is van zaken die spelen op de werkvloer. Laat deze groep regelmatig aanschuiven bij vergaderingen van het management team. U zult niet op al hun voorstellen kunnen ingaan of alle problemen kunnen oplossen, maar het is belangrijk in ieder geval interesse te tonen. U kunt ook anonieme enquêtes houden om te zien wat er echt speelt op de werkvloer.

Verbeter uw arbeidsvoorwaarden – Salarisverhogingen worden natuurlijk altijd toegejuicht door uw werknemers, maar er zijn ook andere manier om het moreel hoog te houden. Afgaande op wat er speelt op de werkvloer kunt een aantal secundaire arbeidsvoorwaarden aanpassen. Geven bijvoorbeeld veel mensen aan niet tevreden te zijn met hun werk-privé-balans? Overweeg dan eens een extra vrije dag te geven.

Spreek uw waardering uit – Laat uw werknemers regelmatig weten dat zij belangrijk zijn voor de organisatie. U zou bijvoorbeeld een werknemer van de maand kunnen benoemen, of de bonussen voor het behalen van targets kunnen verhogen. Pas hierbij overigens wel op dat u geen afdelingen voortrekt en kwaad bloed zet bij de rest van de organisatie.

Reageer als dat nodig is – Naast het normale verloop, dat enigszins voorspelbaar en te voorkomen is, kunt u ook te maken krijgen met onverwachte ontslagen die van grote invloed zijn op uw bedrijf. Hier komen uw onderhandelingstactieken van pas. Vaak is het beter om iemand die ontslag neemt te laten gaan, maar als iemand die belangrijk is voor uw bedrijf te kennen geeft te willen vertrekken zult er alles aan moeten doen om die persoon toch binnen te kunnen houden.

Achter haal de reden(en) van het ontslag – Probeer er eerst achter te komen waarom deze persoon wil vertrekken. Heeft hij een carrièrekans aangeboden gekregen die hij niet konden weigeren? Gaat het puur om het geld? Stopt hij helemaal met werken om in Afrika vrijwilligerswerk te gaan doen? U moet eerst weten wat hun redenen zijn om te vertrekken om ze te kunnen overtuigen om te blijven.

Exit-gesprek
Mocht het ondanks al uw pogingen niet lukken een medewerker binnen te houden, houd dan in ieder geval een exit-gesprek. Dit is een ideale manier om een eerlijke terugkoppeling te krijgen over wat voor zaken er in uw organisatie spelen en wat u moet veranderen om verder personeelsverloop te voorkomen.