Vijf teambuilding-tips uit de sportwereld
Sport verbroedert. Nergens zult u mensen tegenkomen die zoveel voor het team over hebben als in het voetbal, hockey of andere teamsporten.
Als het op teambuilding aankomt, kan het bedrijfsleven dan ook veel leren van de sportwereld.
Wilt u ook een team van winnaars? Neem dan een voorbeeld aan sporters:
5. Heb een gemeenschappelijke rivaal
Op welk niveau, in welke klasse dan ook, ieder sportteam heeft een rivaal. Ajax heeft Feijenoord, het Nederlands elftal heeft Duitsland en Bal op het Dak 15 heeft Slootvissers 11.
Als het om derby’s gaat, bestaan vriendschappelijke wedstrijden niet. Bij deze matches gaat iedereen gaat er vol voor. Of de inzet nou het kampioenschap is, of dat het om een oefenwedstrijd gaat. Het gezamenlijke doel moet en zal behaald worden, want ‘wat er ook gebeurt, verliezen van die ploeg gaat ons nooit gebeuren!’
Zorg dus voor een gemeenschappelijke rivaal. Dat kan de concurrent zijn. Maar ook een andere afdeling binnen het bedrijf. Wie haalt de meeste omzet binnen?
4. Verlies samen
Wat doet u als u achterstaat? Hoe gaat u als groep om met verlies? Begint iedereen op elkaar te schelden? Of geeft u elkaar opbouwende kritiek en gaat u toch nog voor de winst? En als dat niet meer gaat, accepteert u het verlies dan als een team?
Niemand vindt het leuk om te verliezen. Maar de manier waarop u er met z’n allen mee omgaat is van essentieel belang voor de teamspirit. Verliezen doet u samen. Leer van uw fouten en gebruik de opgedane ervaring om de volgende keer te winnen. Of om die target wél te halen.
3. Vier je winsten
Kampioen worden is fantastisch. Niet door de beker die u krijgt, maar vanwege het feest dat u daarna kunt vieren.
Zoals eerder gezegd: sport verbroedert, en een groot deel van daarvan gebeurt in de kleedkamer en in de kantine. Vier successen daarom met het hele team, ook in het bedrijfsleven. Deel schouderklopjes uit en complimenteer uw medewerkers.
2. Wees bereid offers te maken voor het team
Tijdens het voetballen is het wel eens noodzakelijk een doorgebroken speler neerhalen, ook al weet u dat het een kaart oplevert. In het honkbal moeten spelers soms een opofferings-stootslag maken, of ‘een bal opvangen voor het team.’
Jezelf opofferen voor het gemeenschappelijke doel hoort er nou eenmaal bij. Misschien dat een speler er persoonlijk niet altijd beter van wordt, maar het belang van het team gaat altijd voor. In een goede ploeg is iedereen zich daar van bewust.
1. Gun elkaar succes
Het beste uit uzelf proberen te halen is natuurlijk een goede zaak, maar niet als dat ten koste gaat van anderen. In een echt team gunt iedereen elkaar de bal, en spelen ze deze rond tot er een kans is om te scoren.
Denk dus niet alleen aan uw persoonlijke target. Geef uw collega een voorzet, als hij meer kans heeft om die ene klant binnen te halen. Alleen zó kunt u winnen.