Monster

SearchMonster: best practices

Ben jij klaar om jouw zoekopdracht naar een next level te brengen? Bekijk de volgende tips om elke zoekopdracht tot een succes te leiden.

Tip #1: Ken jouw zoekopties

Je kan meer zoekopties toevoegen en jouw zoekinstellingen beheren rechtsonder de zoekbalk. Klik op Geavanceerde opties om meer dan 10 extra zoekopties te zien.

Beschikbare opties:

  • Bereid te verhuizen
  • Werkvergunning
  • Jaren ervaring
  • Bedrijf
  • Diploma
  • School
  • Trefwoord uitsluiten
  • CV geüpdate
  • Naam kandidaat
  • Type baan
  • Talenkennis
  • Gewenste salaris van kandidaat
  • Bereid zich te verplaatsen
  • Opleidingsniveau

Let op Boolean gebruikers

  • Als je liever met Boolean wilt zoeken, selecteer dan Boolean Keyword Search onder de zoekbalk. Voer jouw zoekopdracht in en klik op de zoek knop.

Tip #2: Stel jouw zoekopdracht in om de perfecte kandidaat te vinden

Wanneer je begint met zoeken voor een positie waar je nog nooit een kandidaat voor hebt gezocht is het handig om een model kandidaat te vinden om jouw zoekopdracht te verbeteren. Start met een brede zoekopdracht waar je alleen de vacaturetitel en een trefwoord toevoegd.

  1. Wanneer je een kandidaat vindt met een goed profiel kijk dan naar welke skills deze heeft. Staan hier nog meer skills tussen die vereist zijn voor de functie waar je naar op zoek bent? Voeg deze dan toe aan de trefwoorden/skills lijst en zoek verder.
  2. Om deze skills toe te voegen aan jouw zoekcriteria klik op het plusje naast de trefwoorden/skills en voeg deze toe. Wij raden aan om 5-10 trefwoorden te gebruiken.
  3. Wanneer al jouw extra zoekcriteria toegevoegd is klik op Updaten.

Tip #3: Gebruik een brede functietitel

Houd jouw functietitel breed en voeg hier geen skills/ervaring in. Wanneer je bijvoorbeeld op zoek bent naar een Software project manager, zoek voor project manager en voeg daarna “software” toe als trefwoord/skill.

Hoewel Monsterboard zal zoeken naar alle functietitels in het CV, de prioriteit zal gaan naar de meest recente titel.

Andere functietitel tips:

    • Wij raden aan om een titel te gebruiken maar dit is niet vereist. Je kan maximaal 5 titels toevoegen aan jouw zoekopdracht.
    • Titels kunnen het beste industrie standaard zijn. Geen interne functietitels.
    • Zoek voor een titel die kandidaten in hun CV zouden gebruiken.
    • Probeer te zoeken op verschillende titels en kijk welke de beste kandidaten oplevert.

Tip #4: Eén toevoeging per veld

Zorg ervoor dat je maar 1 toevoeging per veld invoert. Als je meerdere titels wilt toevoegen klik dan op de nog een toevoegen om nog een veld te krijgen.

Ook kan je het beste nummers en non-tekst tekens/symbolen (!.”,?,$) vermijden.

ONJUIST

JUIST!

Suggestie tijd besparing

  • De type-vooruit functie weergeeft de meest populaire titels of vaardigheden, en zal verder zoeken van de titel zelf om de beste kandidaten te vinden. Onthoud, het is niet verplicht om een suggestie te selecteren. Als je geen relevate suggestie ziet, kun je jouw eigen titel invullen.

Tip #5: Zoek voor alles waar je naar op zoek bent door middel van Skills (en trefwoorden)

Wanneer je begint met zoeken start je altijd met de skills en benodigdheden die de kandidaat nodig heeft voor de functie. Je kan naast skills ook een industrie, talen (spreken + schrijven) maar ook computerprogrammeer talen etc toevoegen. Je kan er maximaal 20 toevoegen maar wij raden 3-5 aan om mee te beginnen.

Een vereiste vaardigheid in jouw zoekopdracht zal alleen de CV’s laten zien waar dit trefwoord in voor komt. Wanneer je de vaardigheid niet als vereist hebt staan zullen de kandidaten met de vaardigheid een hogere score krijgen. Kandidaten die de vaardigheid niet op hun CV hebben staan zullen nog wel zichtbaar zijn, mits zij voldoen aan de overige zoekcriteria.

Skills-Only zoekopdracht

  • Ook kan je een Skills-Only zoekopdracht uitvoeren. Dit betekent dat je alleen zoekt op trefwoorden/skills en zonder een specifieke titel.

Tip #6: Trefwoord uitsluiten

Het Trefwoord uitsluiten filter kan handig zijn als de zoekresultaten consequent een term terughalen die niet gerelateerd is aan wat je zoekt.

Het is ook een uitstekende manier om kandidaten uit te sluiten die eerder voor jouw bedrijf hebben gewerkt.

Tip #7: Locatie

Je kan maximaal 5 locaties toevoegen. Dit kan via Postcodes, plaatsnamen, provincies etc.

Pas de straal van jouw locatie aan om jouw zoekopdracht te vergroten of te verkleinen, maar houd hierbij wel rekening met de bevolkingsdichtheid van de gekozen locatie.

Als je door het hele land wilt zoeken, vul dan geen locatie in.

Efficiëntere Multi-Locatie zoekopdrachten

  • Zoeken op meerdere locaties kan handig zijn wanneer je dezelfde positie op verschillende locaties open hebt, je op zoek bent naar een positie zonder vaste locatie, of je een functie open hebt die op verschillende kantoren gevuld kan worden.

Tip #8: Zoek eerst op alle CV’s

In het CV geüpdate veld, staat de zoekmachine automatisch op alle CV’s. Je kan dit aanpassen en verkleinen zodat bijvoorbeeld alleen CV’s worden laten zien die in de afgelopen maand zijn geüpdate.

  • Jouw perfecte kandidaat kan op dit moment al werkzaam zijn, niet actief aan het zoeken maar wel open voor een aanbod.
  • Met een lage werkloosheid statistiek zijn potentiele kandidaten misschien meer in een passieve staat. Ook al zijn de CV’s al een tijd niet geüpdate staan ze misschien wel open voor een andere kans.
  • Een bericht voor een kandidaat die zijn of haar CV niet recent heeft geüpdate dient grijpend te zijn. Verkoop de kans die je aanbiedt. Het zal je misschien verbazen hoeveel reacties je kan ontvangen.

Tip #9: Verklein jouw resultaten

Wij adviseren om jouw zoektocht aan te passen zodat je maximaal 200-300 potentiele kandidaten vindt. Hoe minder kandidaten je uiteindelijk over houdt des te beter ze in jouw profiel passen.

Tip #10: Activeer notificaties

Om een notificatie te ontvangen wanneer een nieuwe kandidaat die met jouw zoekopdracht matched gevonden wordt, activeer de notificatie knop onderaan jouw zoekcriteria.

Je kan de frequentie voor deze notificaties instellen op de Instelling pagina in het linker menu.

Bonus tip: Toegang tot jouw opgeslagen zoekopdrachten

Alle zoekopdrachten die je uitvoert in SearchMonster zullen automatisch te vinden zijn bij jouw opgeslagen zoekopdrachten in jouw Monsterboard Dashboard.

  1. Onder jouw zoek tab zie je Opgeslagen zoekopdrachten. Hier kan je al de zoekopdrachten die je uitgevoerd hebt terugvinden. Je kan deze makkelijk archiveren zodat je deze er niet meer tussen ziet staan. Wanneer je deze gearchiveerd hebt en deze toch graag terug wilt in jouw zoekopdrachten kan je naar het “gearchiveerd” tabje gaan en deze de-archiveren.
  2. Klik op de naam van de zoekopdracht om terug te gaan naar jouw zoekopdrachtenpagina. Hier kan je kandidaten vinden of jouw zoekcriteria aanpassen.
  3. Als je notificaties bij een zoekopdracht hebt aangezet, zie je een bel in de rechterbovenhoek.
  4. Als je een email campagne actief hebt staan kan je hier de statistieken terug vinden van jouw email campagne. Wanneer je op het icoon klikt kan je zien hoeveel mails er verstuurd zijn, hoeveel keer de mail geopend is en hoe vaak er op de link is geklikt.
  5. Als je een zoekopdracht wilt klonen, klik dan op het pictogram aan de linkerkant en vul een titel voor de zoekopdracht in (alleen zoekcriteria worden gekopieerd; andere gegevens, zoals campagne of favorieten, moeten apart worden ingesteld). Je kan jouw zoekopdracht ook archiveren als je deze mementeel niet nodig hebt. Gearchiveerde zoekopdrachten zijn te vinden op het tabblad Gearchiveerde zoekopdrachten, waar je een zoekopdracht ook uit het archief kunt halen. Als je een zoekopdracht definitief wilt verwijderen, klik dan op het prullenbak icoon. Zoekopdracten met een campagne kunnen niet worden verwijderd.
  • Tip! Je kan jouw zoekopdrachten bulksgewijs beheren door op het icoon naast Bulkacties te schuiven. Je kan al jouw zoekopdrachten of alleen geselecteerde zoekopdrachten archiveren en verwijderen.